Cheta mileniului atrage adepţi: 40 de miliardari din SUA au căzut de acord să-şi doneze jumătate din avere

Ziarul Financiar 05.08.2010

Cea mai mare iniţiativă filantropică din istoria modernă a lumii, lansată în urmă cu câteva luni de Bill Gates şi soţia sa, alături de Warren Buffet, a început să prindă contur: nu mai puţin de 40 de miliardari din SUA au fost de acord să-şi doneze jumătate din avere până la sfârşitul vieţii, sau după moarte, prin testament, scrie Reuters. Suma calculată până acum se ridică la circa 150 de miliarde de dolari. Conform unor estimări bazate pe topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, daca iniţiativa celor trei reuşeşte complet, s-ar putea strânge circa 600 de miliarde de dolari care vor fi filosite în scopuri caritabile.

Fondatorul CNN, Ted Turner, primarul New York-ului, Michael Bloomberg, co-fondatorul Oracle, Larry Ellison, şi producătorul de filme George Lucas se numără printre personalităţile care au fost convinse să facă un astfel de gest de către fondatorul Microsoft şi celebrul finanţist aflat la conducerea holdingului Berkshire Hathaway.

"Suntem abia la început, dar răspunsul a fost formidabil", a spus Buffett, dar organizatorii au precizat că angajamentele primite nu reprezintă obligaţii contractuale.