BCE lucrează la strategia de retragere a măsurilor anticriză

Autor: Cristina Rosca 05.08.2010

BCE a menţinut ieri dobânda de referinţă la 1% pentru a 16-a lună consecutivă, în concordanţă cu estimările a 51 de economişti intervievaţi de Bloomberg. Un sondaj separat a indicat faptul că BCE nu va majora dobânda de politică monetară până în al treilea trimestru al lui 2011. Aceeaşi decizie a luat-o şi Banca Angliei, menţinând dobânda la un minim de 0,5% şi anunţând că nu va mai derula noi operaţiuni de relaxare cantitativă, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet are în faţă o nouă provocare: trebuie să pună la punct o strategie de exit prin care să retragă facilităţile oferite băncilor şi guvernelor europene pentru a depăşi criza datoriilor.

În condiţiile în care economia zonei euro începe să prindă forţă, iar piaţa de obligaţiuni de pe Bătrânul Continent dă semne de stabilizare, BCE începe să renunţe la achiziţiile de titluri pe care le-a demarat în luna mai, ca măsură de contracarare a crizei datoriilor ce a dat peste cap întreaga Europă, scrie Bloomberg. Provocarea majoră cu care se confruntă Trichet este de a retrage banii investiţi pe pieţe fără a afecta însă revenirea economică a Europei.

Alături de banii puşi la bătaie de UE şi FMI, măsurile BCE au funcţionat. Moneda euro s-a apreciat cu 9% începând cu luna iunie, în timp ce bursele europene au intrat pe plus, în contextul în care turbulenţele puternice ce au zdruncinat piaţa europeană în mai au început să se tempereze. Spre exemplu, indicele paneuropean Stoxx 600 a adăugat 7% începând cu 4 iunie, iar prima de risc pe care investitorii o solicită pentru a prefera obligaţiuni spaniole cu scadenţă la zece ani în detrimentul titlurilor echivalente germane s-a redus la 1,55%, după ce a atins un maxim de 2,21% pe 16 iunie.

BCE trebuie să decidă cum va proceda pentru a retrage facilităţile pe care a decis să le ofere băncilor europene, prin care acestea pot împrumuta sume nelimitate de bani de la instituţia cu sediul la Frankfurt, pentru o perioadă de până la trei luni, plătind dobânda de referinţă a BCE.