Cum evită Polonia măsurile de austeritate

Autor: Cristina Rosca 05.08.2010

Polonia, singurul stat membru al Uniunii Europene care a reuşit să evite recesiunea, a anunţat un plan fiscal pentru următorii patru ani care spre deosebire de cele ale majorităţii ţărilor de pe continent nu conţine măsuri de austeritate. Planul este construit în jurul celor 36 mld. zloţi (9 mld. euro) obţinuţi din vânzarea activelor statului şi din economii realizate printr-un mai bun managament al fondurilor guvernamentale, scrie Bloomberg.

Deşi executivul nu a făcut public planul în întregime, premierul Donald Tusk a prezentat o serie de propuneri, precum accelerarea vânzării activelor statului, majorarea cu 1% a taxei pe valoarea adăugată, până la 23% şi limitarea majorării cheltuielilor la 1% peste nivelul inflaţiei.

Guvernul plănuieşte să obţină 20 mld. zloţi (5 mld. euro) din vânzarea activelor statului şi doreşte să economisească 16 mld. zloţi (4 mld. euro) printr-un mai bun management al fondurilor. Autorităţile poloneze doresc să reducă astfel nevoia de emisiuni de titluri pentru finanţarea cheltuielilor.

Agenţiile guvernamentale au în permanenţă rezerve de 80 mld. zloţi (20 mld. euro), potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a Poloniei. Ministerul de Finanţe plănuieşte să utilizeze fondurile neutilizate de agenţii pentru creditarea statului, potrivit propunerilor guvernamentale.

Planul, discutat în parlament la jumătatea săptămânii, va alimenta încrederea investitorilor în finanţele statului pentru încă un an, reducând şansele ca datoria publică să depăşească pragul de 55% din PIB, a spus Marcin Mrowiec, economist-şef al Bank Pekao din Varşovia. Comisia Europeană a estimat că datoria publică a statului va ajunge la 53,9% în 2010.

Deşi nu este un plan "realist" obţinerea de această manieră a celor 16 mld. zloţi, guvernul ar putea avea nevoie de economii de doar 6 miliarde datorită vânzărilor de active, a spus Janusz Jankowiak, economist în cadrul Polish Business Council din Varşovia. Mai mult, el a estimat că deficitul bugetar din acest an va fi cu 5 mld. zloţi mai mic decât stabilise guvernul, ajutând astfel la reducerea nevoilor de finanţare.

Pentru Polonia, la fel ca pentru majoritatea statelor membre ale UE, deficitul şi datoria publică sunt principalele probleme. Deficitul bugetar s-a situat în 2009 la 7,1% din PIB, mai mult decât dublu faţă de nivelul maxim de 3% impus de UE, iar datoria publică a fost de 51% din PIB.

Guvernul, care va avea de "înfruntat" alegeri parlamentare anul viitor, se luptă să reducă deficitul bugetar, în condiţiile în care în 2011 statul va avea de rambursat datorii de 167,3 mld. zloţi (41 mld. euro), faţă de 32,3 mld. zloţi (8 mld. euro) în acest an.

Tusk şi guvernul său au promis să micşoreze gaura bugetară până la 3% din PIB în 2012, însă acum afirmă că este posibil ca planul să se amâne un an.

Deşi are un deficit nu cu mult mai mic decât al României (8,3% din PIB) şi o datorie de peste două ori mai mare, în România fiind de 23,7%, Polonia a reuşit să aibă o evoluţie mult mai bună. Economia a crescut cu 1,7% în 2009, spre deosebire de cea a României care s-a contractat cu 7,1%. Mai mult, autorităţile de la Bucureşti au fost nevoite să adopte măsuri de austeritate mult mai dure, precum majorarea TVA cu 5%, până la 24% şi reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, pentru majorarea veniturilor de la bugetul de stat şi respectiv pentru reducerea cheltuielilor.

Jankowiak este de părere că în anii următori Polonia va fi nevoită la rândul său să implementeze măsuri de reducere a cheltuielilor pentru a asigura sănătatea financiară a statului.

"Cel mai important factor de risc pentru creşterea economică a Poloniei este în continuare lipsa de ajustări fiscale credibile", crede el.

Fără austeritate