Alt broker se retrage: slovenii de la KD Capital pleacă de pe piaţă

Autor: Roxana Pricop 05.08.2010

Grupul sloven KD, care controlează societatea de brokeraj KD Capital Management, a decis să lichideze societatea, la aproape un an de la apariţia primelor informaţii privind retragerea firmei de pe piaţă.

Acţionarii firmei de brokeraj KD Capital Management, printre care cel mai important este grupul financiar KD din Slovenia, au decis în AGA din 26 mai să dizolve şi să lichideze societatea, urmând să solicite Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare retragerea autorizaţiei de funcţionare, po trivit unui anunţ publicat în Monitorul Oficial.

Decizia acţionarilor vine după ce vara trecută au existat infor maţii, infirmate ulterior de re prezentanţii KD Group, privind o posibilă lichidare voluntară a firmei.

Tranzacţiile intermediate de firmă au scăzut drastic în ultimii ani: de la maximul de tranzacţii în valoare de 148,7 milioane de lei intermediate în 2007 până la 20,6 miilioane de lei în tranzacţii intermediate în primele şapte luni ale acestui an. Odată cu scăderea tranzacţiilor a avut loc şi o scădere a veniturilor, având în vedere că comisioanele din tranzacţii sunt principala sursă de venit pentru o societate de brokeraj. KD Capital Management a fost autorizată de CNVM la începutul anului 2006 şi a încheiat anul trecut cu o pierdere netă de peste 800.000 lei în condiţiile în care a făcut afaceri în valoare de 103.490 lei. La finele anului trecut, brokerul avea un număr de 9 angajaţi. Anul 2009 a însemnat pentru societatea de brokeraj o reducere a pierderilor, în condiţiile în care anul 2008 a fost încheiat cu un rezultat negativ de peste 1,6 mil. lei.

În anii trecuţi, mai multe firme de brokeraj şi-au închis activitatea din cauza scăderii puternice a veniturilor, acţionarii nemaifiind dispuşi să le finanţeze. Printre firmele închise anul trecut se numără Global Valori Mobiliare, Romaxa Finance. Alte două firme, Mobinvest si Orizont Vest, ambele din Oradea, au fost dizolvate la cererea CNVM ca urmare a constatării de nereguli în funcţio narea acestora.

Firma de brokeraj KD Capital Management este a doua divizie la care grupul sloven decide să renunţe. La începutul acestui an, KD Group a decis să lichideze firma de asigurări KD Life, procedură finalizată de curând, portofoliul de asigurări al acesteia fiind preluat de Eureko.