Fondul Proprietatea împarte profituri de peste 1,1 mld. lei

Autor: Roxana Daniela Pricop 05.08.2010

Fondul Proprietatea vrea să îşi recompenseze acţionarii cu dividende în valoare de 1,13 miliarde de lei, de pe urma profiturilor realizate în 2008 şi 2009, clasând-se astfel pe primele locuri în topul celor mai mari plătitori de dividende din economie alături de giganţi precum Petrom, Vodafone sau Lafarge.

Moştenitori ai marilor familii de industriaşi şi bancheri din perioada interbelică Malaxa, Auschnit şi Chrissoveloni, peste 3.000 de persoane private, fonduri străine de investiţii alături de statul român, care deţine încă controlul cu peste 50% din capitalul Fondului, vor primi dividende în valoare totală de 1,13 mld.lei de la Fond, sumă reprezentând 97% din profiturile pe 2008 şi 2009 rămase încă nedistribuite. Valoarea brută a dividendului este de 0,082 lei/acţiune şi urmează să fie aprobată de acţionari pe 6 septembrie.

"Un fond de investiţii, indiferent de scopul pentru care a fost creat, trebuie să distribuie câştigul acţionarilor şi nu să îl capitalizeze cum se poate întâmpla în cazul companiilor. Chiar dacă acordarea de dividende va epuiza lichidităţile Fondului, misiunea administratorului este să creeze alte resurse", a spus Rareş Nilaş, directorul general al societăţii de brokeraj BT Securities.

Cel mai mare beneficiar al dividendelor este statul român care are de încasat circa 570 mil.lei în contul participaţiei de peste 50% din capitalul Fondului. Statul român a fost cel care a înfiinţat Fondul în 2005 în încercarea de a despăgubi persoanele cu proprietăţile confiscate de regimul comunist, renunţând în favoarea Fondului la pachete importante de acţiuni la companii precum Petrom, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Poşta Română.

Cum Fondul nu este încă listat la Bursa de Valori Bucureşti, dividendele reprezintă o formă de încasare a depăgubirilor pentru persoanele care au primit acţiuni FP în contul proprietăţilor confiscate de regimul comunist. Moştenitorii familiei Malaxa, cei mai importanţi acţionari privaţi ai Fondului, au de primit dividende în valoare de 76 de mil.lei.

Pe de altă parte, dividendele pe care le va distribui Fondul vor aduce randamente de până la 100% fondurilor străine de investiţii, care au speculat nenumăratele întârzieri în procesul de listare şi au cumpărat acţiuni FP pe piaţa anunţurilor de mică publicitate la preţuri de până la 10% din valoarea nominală de un leu. Fondul american de investiţi Cartesian, printre primele fonduri străine care au intrat "n acţionariat, va încasa 32,4 mil.lei pentru participaţia de 2,85% din capital.

Printre acţionari se numără şi persoane private. Ionuţ Popescu, actualul director general al Fondului, va primi dividende de peste 1,3 mil.lei, "n contul celor 16,6 milioane de acţiuni pe care le-a achiziţionat de la foştii proprietari.

Cele 1,13 mld.lei sub formă de dividende reprezintă o sumă record atât pentru Fondul Proprietatea cât şi pentru restul companiilor private care în acest an şi-au remunerat cu dividende tot mai mici acţionarii sau ales să nu acorde dividende din cauza crizei.

Încă din primii doi ani de funcţionare, 2006 şi 2007, Fondul Proprietatea a înregistrat profit şi şi-a răsplătit acţionarii cu dividende în valoare totală de 126 mil.lei. Profiturile pe 2008 şi 2009 în valoare cumulată de 1,19 mld.lei provin în mare parte de pe urma vânzării participaţiilor deţinute la fosta Electrica Oltenia către compania cehească CEZ în valoare de aproape 240 mil.euro, precum şi din încasarea de dividende de la companiile din portofoliu. În 2008 şi 2009, Fondul a încasat dividende în valoare totală de circa 500 mil.lei. Doar de la Petrom, companie la care deţine o participaţie de 20,1%, Fondul a încasat 65 mil.lei în 2008 de pe urma profitului realizat de companie în anul precedent.

"Fondul Proprietatea nu a fost administrat activ. În toţi cei cinci ani de funcţionare nu a făcut decât să încaseze dividende de la companiile din portofoliu şi să vândă din participaţii. După ce Franklin Templeton va prelua conducerea, vom putea vorbi despre despre administrare şi investiţii active", a continuat Nilaş.

Valoarea dividendelor acordate de Fond este comparabilă cu dividendele distribuite anul trecut de cei doi giganţi telecom: Vodafone şi Orange care au acordat dividende de 306 mil.euro, respectiv 215 mil.euro.

Anunţul dividendelor a dezgheţat tranzacţiile cu produsele structuate cu activ suport acţiunile FP listate la Bursa de la Viena, după mai bine de două luni în care acestea nu s-au tranzacţionat. Ieri, acţiunilee FP erau evaluate la 0,49 lei de produsele structurate, mai mult cu 20% faţă de începutul lunii iunie.

Pe piaţa locală, unde acţiunile se tranzacţionează prin intermediul anunţurilor de mică publicitate, există o presiune la cumpărare, tot mai puţini acţionari fiind dispuşi să îşi vândă acţiunile. Persoane implicate în tranzacţii se aşteaptă ca preţul acţiunilor să crească în zilele următoare de la 0,4 lei cât este în prezent până la 0,5 lei.