Dansuri populare islandeze şi româneşti în grădină la Minovici

Autor: Ziarul de Duminica 06.08.2010

Marti, 10 august, la ora 19.00, grupul islandez Sporid, cunoscut în mai multe tari europene pentru maiestria de care membrii sai dau dovada când interpreteaza dansuri populare din tara lor, va da un spectacol la Muzeele Minovici din Bucuresti. In replica, grupul de dansatori Alunelul va face o demonstratie de arta populara romaneasca.

Cea de a doua mare insula a Europei, Islanda, se afla in Oceanul Atlantic, in apropiere de Polul Nord, iar muzica celor 320.000 de locuitori ai sai, poate si datorita lungilor nopti polare, este mai degraba melancolica. Tot asa sunt si primele dansuri care, adesea, contin un pas stravechi, lent, denumit Vikivaki, cunoscut inca din secolul al XII-lea.

Dansatorii grupului Sporid (Pasul) si cei doi acordeonisti care ii acompaniaza se prezinta in costume islandeze traditionale. Cele femeiesti au fost create in secolele XIX si XX, conform traditiilor din vechime, din materiale tesute manual, cu decoratiuni din argint facute tot de mana. Multe dintre aceste costume si bijuterii s-au pastrat din generatie in generatie in familiile dansatorilor. Costumele barbatesti au fost create mai recent, cu ocazia celei de a 50-a aniversari a Republicii Islanda.