Bancherii au trecut la „pierdere“ 2 mld. euro din credite

Autor: Ciprian Valentin Botea 08.08.2010

Băncile aveau în portofoliu la sfârşitul lunii iunie credite înregistrate drept pierdere (cu întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile) în valoare de 9,37 miliarde de lei (2,14 mld. euro), în creştere cu 11% faţă de mai şi de trei ori peste nivelul consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele BNR. Creditele trecute la "pierdere" însumau 73% din sumele întârziate de plată, de 12,8 miliarde de lei (2,93 mld. euro).

În acelaşi timp, sumele cu întârzieri cuprinse între 30 şi 90 de zile ajungeau la aproape 1,2 miliarde de lei, fiind în creştere cu o treime faţă de jumătatea anului trecut. Bancherii se aşteaptau la începutul anului, când economia părea să se îndrepte într-o direcţie bună, ca situaţia creditelor neperformante să se amelioreze începând cu trimestrul al treilea. Statisticile Băncii Naţionale arată însă o accelerare a ritmului de creştere a numărului restanţierilor şi a sumelor restante în mai şi iunie, după anunţarea măsurilor de austeritate de către Guvern. De exemplu, numărul restanţierilor a crescut cu 15.000 de persoane în ultimele două luni, pentru care sunt disponibile date, după o stagnare în lunile anterioare.

În acelaşi interval, sumele restante au crescut cu 2 miliarde de lei. În prezent, băncile se aşteaptă la un nou val de credite neperformante după reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public şi majorarea TVA de la 19% la 24%. Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, declara recent că problemele cu creditele neperformante s-ar putea accentua începând cu luna septembrie şi că se aşteaptă ca portofoliile de credite să nu se îmbunătătăţească până la sfârşitul lui 2010 pe segmentul corporate şi până anul viitor pe segmentul de retail. În acest context, băncile vor fi nevoite să constituie provizioane în creştere pentru a acoperi pierderile din credite neperformante, ceea ce va pune în continuare presiune pe profituri. Sistemul bancar a încheiat primele şase luni din 2010 pe pierdere, cu peste 50 mil. euro, potrivit standardelor locale de contabilitate (RAS). Normele BNR, obligă băncile să provizioneze integral creditele cu întârzieri mai mari de 90 de zile. În paralel, creditele neperformante au început să pună din nou presiune pe portofoliile de credite ale instituţiile financiare nebancare (IFN), sumele restante pe acest segment urcând cu 10% în mai şi iunie, până la 1,5 miliarde de lei, după ce în primele luni din 2010 au rămas constante, în intervalul 1,35-1,38 miliarde de lei.