Fondul Proprietatea, între 60 şi 500 de milioane de euro pentru propriile acţiuni

Autor: Roxana Daniela Pricop 08.08.2010

Până să ajungă să despăgubească expropriaţii, Fondul Proprietatea va desfăşura o operaţiune de amploare de cumpărare a propriilor acţiuni. Răscumpărarea ar putea aduce câştiguri de până la 1.400% speculatorilor.



Fondul Proprietatea se dovedeşte a fi o afacere profitabilă mai ales pentru cei care au câştigat de pe urma nenumăratelor amânări ale listării şi au cumpărat acţiuni la preţuri de până la 10% din valoarea nominală, deşi a fost înfiinţat pentru a despăgubi victimele regimului comunist ale căror proprietăţi au fost confiscate.

Pe primul semestru statul român a plătit în contul despăgubirilor dispuse de Curtea Euro­peană a Drepturilor Omului (CEDO) 10 milioane de euro, cele mai mult dintre litigii fiind de încălcare a dreptului proprietăţii, CEDO apreciind că Fondul Proprietatea nu este funcţional, deşi este înfiinţat din 2005. Acum, Fondul Proprietatea vrea să-şi răscumpere un pachet de maximum 1,37 miliarde de ac­ţiuni, reprezentând 10% din capitalul social, pentru care este dispus să plătească până la 2 mld. lei (circa 500 mil. euro).

Formal, măsura este menită să crească preţul acţiunilor atunci când fondul se va lista la Bursa de Valori Bucureşti. Pe 6 septembrie, acţionarii Fondului Pro­prie­tatea vor supune votului propunerea venită din partea societăţii de administrare Franklin Templeton ca fondul să răscumpere un pachet de 1,37 miliarde de acţiuni în perioada cuprinsă între 1 septembrie 2010 şi 1 martie 2012. Statul român controlează peste 50% din fond, restul fiind împărţit între 4.000 de acţionari privaţi. "Este vorba despre un acord de principiu pe care îl cerem acţionarilor. Propunerea a venit din partea societăţii de administrare Franklin Templeton şi are rolul de a susţine preţul acţiunilor la listarea fondului, în cazul în care se întâmplă ceva în piaţă", a spus Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, el însuşi acţionar la fond cu 16,6 milioane de acţiuni. Preţul plătit de fond pentru o acţiune nu poate fi mai mic de 0,2 lei şi mai mare de 1,5 lei, în condiţiile în care valoarea nominală a unei acţiuni este de un leu, potrivit convocatorului AGA. În prezent, pe piaţa "anunţurilor de mică publicitate", acţiunile fondului se tranzacţionează cu 0,5 lei, adică 50% din valoarea nominală.