Se termină banii de la UE pentru IMM-urile care vor până la 250.000 de euro pentru investiţii

Autor: Adriana Rosoga 08.08.2010

IMM-urile care vor să obţină fonduri euro­pene de până la 250.000 de euro pentru achi­zi­ţionarea de echipamente, utilaje sau con­struc­ţia, extinderea unei hale de producţie tre­buie să se grăbească să depună proiecte în ca­drul celui de-al treilea apel pe care Minis­te­rul Economie îl va lansa pe şase septembrie.

Peste 300 mil. lei (71 mil. euro), cât re­pre­zintă bugetul rămas în cadrul Progra­mu­lui Operaţional Sectorial Creşterea Com­pe­ti­tivităţii Economice (POS CCE), "Sprijin fi­nanciar de până la 1.075.000 de lei acordat pentru investiţii pentru întreprin­derile mici şi mijlocii", va fi pus la dispoziţia firmelor începând cu această dată. "Luni (astăzi - n.r.) va fi afişat pe site-ul Ministerului Economiei noul ghid al soli­ci­tantului. IMM-urile vor putea să-şi înscrie online proiectele începând cu 6 septembrie pen­tru a obţine sprijin financiar de până la 1.075.000 de lei", a spus Claudiu Constantin Stafie, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

Conform calendarului orientativ de lan­sări de proiecte postat pe site-ul Auto­rităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Struc­tu­rale (ACIS) la începutul acestui an, noul apel de proiecte trebuia lansat în luna mai, însă reprezentanţii ministerului explică aceas­tă întârziere prin faptul că a fost nevoie să se finalizeze evaluarea celor 650 de pro­iecte, care au solicitat finanţarea europeană de 523 mil. lei (127 mil. euro) şi care au fost de­puse anul trecut în cadrul acestei operaţiuni.

"Nu se poate lansa un nou apel de pro­iecte dacă nu este finalizată evaluarea pro­iec­telor depuse în apelul anterior. Am pri­mit atunci 650 de proiecte, bugetul alocat fiind de 100 mil. euro", spune Cătălina Meli­ţă, directorul general al Autorităţii de Ma­nage­ment a POSCCE (AMPOSCCE). Dintre acestea au fost aprobate până în pre­zent aproape 450 de proiecte, cu o va­loare de 375 mil. lei (90 mil. euro). Cel de-al doilea apel de proiecte a fost lansat anul tre­cut la începutul lunii iunie, iar cererile de fi­nanţare s-au primit până în octombrie. Prac­tic firmele care au solicitat fonduri euro­pene de până la 250.000 de euro au aşteptat eva­luarea proiectelor aproape un an de zile, faţă de maxim 120 de zile lucrătoare, cât ar tre­bui să dureze în mod normal, conform con­tractului de finanţare.

"Evaluarea pro­iec­telor a fost realizată de către organismul in­ter­mediar al AMPOSCCE. Pentru eva­luarea celor 650 de proiecte, care presupun un volum mare de muncă, au lucrat iniţial 19 per­soane, iar după reorganizare şi redis­tri­buire au rămas zece oameni", explică reprezentanţii organismului intermediar. Tot în acest an vor fi puşi la bătaie şi ultimii bani pentru firmele care vor să obţină între 250.000 şi 1,5 mil. euro pentru investiţii, bugetul rămas fiind de 45 mil. euro, un nou apel de proiecte fiind estimat a se lansa în ultimul trimestru din acest an. Alocarea de la UE pentru investiţiile IMM-urilor şi ale întreprinderilor mari (cu peste 250 de angajaţi sau cifre de afaceri nete de peste 50 mil. euro - n.r.) până în 2013 este de 550 mil. euro. Firmele ar putea be­ne­ficia de noi sume anul viitor, când se va face o realocare a banilor de la UE dinspre axele un­de nu au fost utilizaţi către cele unde soli­citările sunt ridicate.