Răzvan Paşol, Intercapital: Am putea fi pe drumul spre ieşire din criză

Autor: Adrian Cojocar 08.08.2010

Bursa a încheiat săp­tămâna în scădere pe o lichiditate destul de scăzută, transfe­ru­rile cu acţiuni cu­mu­lând numai 2,8 mil. euro. Indicele BET a coborât cu 1,6%, iar SIF-urile au pierdut în medie 2,7%. In­di­cele general al pieţei BET-C a pierdut 0,9%.

Brokerii spun că este posibil ca odată cu liniştirea situaţiei atât pe plan intern, cât şi extern, Bursa să-şi continue tendinţa de apreciere uşoară din ultimele săp­tămâni. "Bursa a dat nişte semne de dez­morţire în ultimele săptămâni şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe bursele de afară. Dacă pieţele internaţionale continuă tendinţa uşoară de aprecieri, ar putea să crească şi Bursa", spune Răzvan Paşol, preşedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.

SIF-urile au deschis vineri uşor pe plus, dar corecţiile au pus stăpânire pe Bursă începând cu a doua parte a şedinţei ca urmare a scăderilor înre­gistrate pe bursele externe, indicii europeni închizând pe minus în medie cu peste 1%. Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au coborât cu 3,6%, aceste titluri fiind şi printre cele mai lichide din piaţă, corecţii de peste 3% suferind şi acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi respectiv SIF Transilvania (SIF3). Scăderile vin şi după ce CMVM a obligat grupul BT şi grupul din jurul omului Cătălin Chelu să vândă pachete importante la societăţile de investiţii financiare care depăşesc pragul legal de 1% din capital. Titlurile SIF Oltenia au fost cele mai tranzacţionate, acestea închizând cu o scădere mai mică, de 1,4%. Acţiunile Petrom (SNP) s-au aflat în topul rulajelor, acestea coborând cu 2,1%, iar titlurile BRD au pierdut 2,5%.

Acţiunile BVB au fost printre puţinele care au înregistrat creşteri, cu o apreciere de 0,7%, pe plus mai închi­zând şi Azomureş Târgu-Mureş (AZO), cu un avans de 1%. Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au sărit vineri cu 6,1%, o creştere mai mare înregistrând numai titlurile Carbochim, respectiv de 9,3%, însă pe un rulaj foarte scăzut. "Rezul­ta­tele companiilor de pe burse au fost în general bune. Acum pe plan extern sunt două curente de opinie: unii spun că dacă rezultatele au fost bune, vor continua creşterile, alţii că dacă s-a terminat cu ştirile bune privind rezul­tatele, piaţa va scădea din nou. Eu văd lucrurile cu un optimism moderat pentru următoarele luni până la finalul anului", spune Paşol.

Chiar dacă principalii emitenţi de la Bursă şi-au prezentat deja rezultatele, un număr foarte mare de companii urmează să-şi publice săptămâna aceasta rezultatele financiare aferente primelor şase luni din 2009. Brokerii nu se aşteaptă la mari surprize de la companiile autohtone listate pe Bursă în ceea ce priveşte situaţiile financiare semestriale. "Nu mă aştept să fie mari surprize. Pe fondul liniştirii lucrurilor am putea continua să vedem creşteri pe Bursă. Lucrurile sunt puţin mai clare acum decât în urmă cu câteva luni şi am putea fi pe drumul ieşirii din criză", spune Răzvan Paşol. Pe plan extern, bursa americană a închis şedinţa vineri cu o scădere modestă, de numai 0,4% pe indicele S&P 500, în timp ce principalii indici europeni înregistrau vineri scăderi destul de importante, de peste 1%.