Opinie Cristian Hostiuc: Datorită creşterii economice bolnave şi a creditului cu buletinul aţi fost reales preşedinte, domnule preşedinte!

Autor: Cristian Hostiuc 08.08.2010

Săptămâna trecută, într-o serie de mesaje către ţară, preşedintele Traian Băsescu a acuzat băncile că sunt responsabile de creşterea economică bolnavă din 2007- 2008, când acordau populaţiei credite cu buletinul fără număr, iar acum bancherii se derobează de orice răspundere pentru situaţia în care au adus România.

Un discurs extrem de populist căruia îi poţi face faţă destul de greu în argumente, mai ales în aceste vremuri de criză când trebuie găsiţi vinovaţi. În 15 septembrie 2009, cu aproape 2 luni înainte de alegerile prezidenţiale, când a câştigat la milimetru alegerile, preşedintele Băsescu a ţinut în Parlament un discurs de câteva ore de încheiere a mandatului în care mândru a făcut o trecere în revistă a realizărilor sale politice şi economice din timpul domniei sale.

Ţin minte că Traian Băsescu era foarte mândru de discurs, de realizări, şi mai ales că era consemnat în Monitorul Oficial, ca să ştie istoria ce s-a întâmplat în România în timpul mandatului său. "Patru din cei cinci ani ai mandatului meu au fost caracterizaţi de o creştere economică fără precedent în istoria contemporană a României. Cu privire la evoluţia veniturilor populaţiei şi a creşterii nivelului de trai, Comisia Naţională de Prognoză relevă următoarele date. În perioada 2004 - iulie 2009 s-a realizat o consistentă creştere a salariilor şi a pensiilor. Astfel, salariul mediu brut a crescut de la 818 la 1.901 lei, pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut de la 232 la 714 lei, iar pensia medie de asigurări sociale în agricultură a crescut de la 74 la 301 lei. În acelaşi timp, stocul investiţiilor străine directe a crescut în intervalul 2004 - iulie 2009 de la 15 miliarde de euro la 55,6 miliarde de euro. În cazul sărăciei absolute, cea care de fapt reflectă dimensiunea fenomenului propriu-zis, în perioada 2004-2008 numărul persoanelor sărace în sens absolut s-a micşorat de la 4,1 milioane de persoane în 2004 la 1,2 milioane de persoane în 2008 - date de la Institutul Naţional de Statistică.

Din cauza crizei economice, Banca Mondială a prognozat pentru 2009 o creştere a ratei sărăciei absolute la un număr de aproximativ 1,6 milioane de persoane sărace ca efect al pierderii locurilor de muncă sau al reducerii veniturilor", a spus preşedintele în discurs. Aşa a spus atunci preşedintele. Vedeţi în discursul de atunci vreo referire la o creştere economică bolnavă, vedeţi vreo referire la bănci care dădeau credite cu buletinul? Mai spre finalul discursului, preşedintele vorbea despre nişte dezechilibre economice, că era anul 2009 şi ieşiseră la iveală, dar tot ce a fost până atunci în timpul mandatului său a fost o "creştere economică fără precedent în istoria contemporană a României".

După nici un an, preşedintele se dezice de acea perioadă, de ceea ce a spus atunci, de ceea ce era mândru. Dar toţi cei care au putut şi au luat credite cu buletinul de la bănci, de la magazinele de electronice, care au luat credite pentru case, maşini, adică toţi beneficiarii acestei creşteri economice, acum bolnave, l-au votat şi reales pentru al doilea mandat de preşedinte, cea mai mare onoare a acestei ţări. Dacă bancherii nu dădeau credite, nu aveam consum, nu am fi atras atât de multe investiţii străine, nu am fi avut atâtea malluri, nu ar fi avut statul venituri atât de mari ca să angajeze în plus 200.000- 300.000 de bugetari şi să le şi mărească salariile.

Când s-au dus la vot, cei 5 milioane de români care au pus ştampila în dreptul lui şi-au amintit că între 2007 şi 2008 au dus-o personal cel mai bine, că au câştigat mai mulţi bani pentru că economia duduia, că au putut să-şi ia credite şi pentru casă, că Băsescu, şi nu Geoană cu PSD-ul lui, a redus impozitul pe venit. Domnule preşedinte, cei 5 milioane de oameni care v-au reales nu v-au dat votul pentru că le plăcea de dumneavoastră, de discursul şi de politica practică sau de faptul că erau mândri de ceea ce făceaţi sau pentru că eraţi un mare patriot. Nu. La vot şi-au amintit că între 2005 şi 2008 au dus-o cel mai bine, comparativ cu perioada PSD, 2001-2004. Politic nu eraţi mai bun decât Geoană sau PSD, dar economic da. Şi au votat cu gândul la portofel, la overdraftul de pe card, la creditele luate, la maşina din parcare. Şi chiar o parte din pensionari s-au gândit că parcă şi pensiile au fost mai mari în acei ani de mandat Băsescu. Până la urmă, domnule preşedinte, dumneavoastră aţi fost principalul beneficiar al acelei perioade de creştere economică pe care acum o aruncaţi la coş.


Cristian Hostiuc este directorul editorial al ZF