Şeful HP pleacă din cauza unui scandal sexual, dar ia cu el 12 milioane de dolari

Autor: Cristina Rosca 08.08.2010

Directorul executiv al Hewlett Packard Mark Hurd, căruia îi este atribuit meritul de a fi ajutat gigantul din domeniul tehnologiei să redevină cel mai mare producător de computere, a demisionat vineri din cauza unor acuzaţii de hărţuire sexuală şi falsificare a unor rapoarte de cheltuieli prin care încerca să intre în graţiile unei consultante de marketing.



HP a anunţat că o anchetă internă a dezvăluit "nu­me­roase cazuri" în care Hurd a depus rapoarte de cheltuieli false menite să ascundă "relaţia personală apropiată" a acestuia cu un contractor independent. An­cheta a fost lansată după ce un con­tractor care a preferat să nu îşi dezvăluie iden­titatea a declarat că a fost hărţuită sexual de Hurd.

Potrivit unor surse apropiate celor două părţi, fostul director exe­cutiv al HP şi contractorul au ajuns la un acord. Ter­menii acestui acord nu au fost făcuţi pu­blici, însă o sursă a declarat că HP nu a tre­buit să plătească niciun ban femeii, po­trivit acordului. Mai mult, femeia a fost de acord să nu acţioneze în instanţă com­pania. Consilierul general al companiei Michael Holston a spus că acţiunile şi com­por­tamentul lui Hurd reflectă "o lipsă de dis­cernământ". El a mai spus că fostul directorul executiv a încălcat regulile de com­portament impuse de HP. Holston a evi­denţiat totuşi că gigantul nu a descoperit dovezi care să îl incrimineze de hărţuire sexuală. Remuşcări sau presiuni externe? Hurd, acum în vârstă de 53 de ani, măcinat de remuşcări, şi-a anunţat de­misia. "Am realizat că au fost momente în care am încălcat standardele şi prin­cipiile după care mă ghidez - încredere, respect şi inte­gritate - pe care le-am transmis şi în cadrul HP", a spus el.

La plecare, Hurd va primi un pachet com­pensatoriu de 12,2 mil. dolari (9,26 mil. euro), potrivit unor documente depuse la SEC, autoritatea care supraveghează piaţa de capital din SUA. Demisia lui Hurd a uimit Wall Street-ul. La scurt timp după anunţ ac­ţiunile HP s-au prăbuşit cu aproape 10%, valoarea de piaţă a companiei scăzând cu aproape 10 mld. dolari. Vineri, la închiderea burselor, o acţiune HP era evaluată la 41,85 dolari, faţă de 46,35 dolari în ziua precedentă. Aceasta nu a fost însă prima dată când Hurd a fost implicat într-un scandal.

După ce a devenit director executiv în 2005, Hurd a condus HP într-o perioadă dificilă, când exe­cutivii erau acuzaţi că au moni­to­ri­zat acti­vitatea membrilor consiliului direc­tor al com­paniei şi a unor jurnalişti, într-o încer­care de a descoperi sursa unor scurgeri de informaţii în presă. O serie de in­vesti­gatori pri­vaţi angajaţi de companie s-au dat drept re­porteri şi membri ai boar­d-ului director pentru a obţine date privind o serie de tele­foane. Aceste metode au condus la acţiuni în instanţă împotriva preşedintei consiliului de la acea vreme Patricia Dunn, despre care com­pania a spus că a condus opera­ţiunile pentru descoperirea vinovaţilor pentru scur­gerile de informaţii. Dunn a fost ulterior găsită nevinovată. Avea antecedente?

Criticii l-au acuzat de asemenea pe Hurd că a jucat propriul rol în acest "scan­dal de spionaj", iar acum aceştia spun că im­pli­carea sa a reprezentat doar începutul a ceea ce avea să urmeze în materie de scan­da­luri. "Nu sunt surprins că Hurd a fost implicat într-un scandal ce l-a constat propriul scaun", a spus Anthony Bianco, care a scris o carte despre primul scandal, intitulată "The Big Lie" (Marea Minciună). Michelle Reinglass, un avocat în cadrul Laguna Hills, care mediază cazuri de conflicte în câmpul muncii, afirmă că directorii executivi şi angajaţi din top management îşi caută singuri probleme atunci când iniţiază relaţii cu angajaţii proprii sau cu contractori. Potrivit celor mai noi date, Hurd este căsătorit şi are doi copii. Deşi nu era cunoscut atunci când a fost angajat în cadrul HP, Hurd are şi reputaţia unui geniu operaţional, a unui conducător care nu se dă înapoi de la reduceri de costuri şi a unui mare "fan" al fuziunilor. El a realizat achiziţii importante precum cele ale companiilor din domeniul tehnologiei Electronic Data Systems, 3Com şi a producătorului de telefoane mobile Palm în timpul mandatului său.