Atragerea de fonduri europene, ca melcul

Autor: Adriana Rosoga 09.08.2010

Autorităţile au plătit beneficiarilor de fonduri structurale peste 370 de milioane de euro în primele şapte luni ale anului, cu 20% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce face ca ţinta de plăţi de 1-1,3 mld. de euro, estimată de reprezentanţii guvernului la începutul anului, să fie greu de atins.
În luna iulie au intrat în buzunarul firmelor şi al autorităţilor publice, rambursări şi prefinanţări de 66,9 mil. euro, ceea ce duce la un grad de absorbţie de 10,3%.
La începutul anului, autorităţile esti­mau că în 2010 nivelul plăţilor de fonduri structurale va atinge 1-1,3 mld. de euro, bazându-se pe experienţa lui 2009, când ritmul de absorbţie a crescut semnificativ în a doua parte a anului.
Cu toate că nivelul plăţilor efective este încă departe de această valoare, Cătălin Vătafu, consilier pe fonduri euro­pene al primului-ministru Emil Boc, spune că este optimist şi că se aşteaptă ca în a doua parte a anului valoarea plăţilor efective să se tripleze în raport cu primul semestru.
"În semestrul al doilea din 2009, valoarea plăţilor efective a fost de trei ori mai mare decât cea înregistrată în primul semestru. Mergând pe această tendinţă, în a doua parte a anului ar trebui să avem plăţi de circa 900 mil. euro. Acesta era scenariul la începutul anului. Acum rămân optimist, dar este un optimism moderat", precizează Vătafu.
Anul trecut, firmele şi autorităţile publice care au câştigat proiecte pe fonduri europene au primit 600 de milioane de euro ca rambursări şi sume acordate în avans.
"De regulă, multe dintre proiectele contractate îşi derulează în prima parte a anului licitaţiile şi achiziţiile, iar în partea a doua a anului vin cu cererile de rambursare. (...) Sper ca o dată cu îmbunătăţirea legii achiziţiilor publice să nu ne mai lovim de problema contestaţiilor, care este unul dintre principalele impedimente în derularea proiectelor europene", mai spune Vătafu. El spune că un procent destul de însemnat de firme care au câştigat proiecte europene îşi reziliază contractele din cauza crizei economice şi a faptului că au acces mai greu la credite. De exemplu, pe Programul Operaţional de Creştere a Competitivităţii Economice, un procent de 10% din firmele care au câştigat proiecte pe fonduri europene pentru investiţii şi-au reziliat contractele.
Consultanţii pe fonduri europene sunt însă sceptici şi consideră că mai degrabă anul 2011 ar putea reprezenta un vârf al plăţilor, având în vedere că la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an am asistat la semnarea de contracte care încep în acest an implementarea. "Per ansamblu, deşi sunt un set de variabile, referitor la ritmul unor evaluări/contractări pe diferite axe, tind să cred că semestrul al doilea al acestui an ar putea fi mai degrabă similar cu primul semestru. Însă anul 2011 poate reprezenta un vârf, când am putea asista la dublare sau triplare faţă de 2010, ţinând cont că un set mare de proiecte aprobate/contractate la semestrul al doilea din 2009 şi 2010 ar ajunge în etapa de vârf de implementare", spune Irina Condruc, specialist finanţări nerambursabile în cadrul companiei Compass Consulting.
Ea precizează că în primul semestru din 2010, plăţile realizate către beneficiari au fost în special pentru patru programe operaţionale, spre care s-au îndreptat 95% din bani: programul operaţional regional (160 mil. euro), programul pentru resurse umane (63 mil. euro), programul de creştere a competitivităţii economice (34 mil. euro) şi programul de mediu (31 mil. euro). "Pe programele destinate resurselor umane sumele sunt în principal aferente unor prefinanţări care au fost contractate în ultimele luni şi este posibil ca în a doua parte a anului sumele plătite să scadă comparativ cu primul semestru."
În luna iulie autorităţile a semnat cu beneficiarii 198 de contracte cu o valoare totală de 500 de milioane de euro. Astfel, numărul deciziilor de finanţare a ajuns la peste 3.200, proiecte care au o valoare cumulată de 7,9 mld. euro. În curs de evaluare se află 5.600 de proiecte cu o valoare totală de peste 9,7 mld. de euro.