Dispute puternice privind comisionul de rambursare anticipată

Autor: Ciprian Botea 09.08.2010

IntenŢia Guvernului de a modifica Ordonanţa de Urgenţă pentru eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor de retail, pentru ca legea să nu se aplice şi celor opt milioane de contracte în derulare, a stârnit nemulţumire în mediul privat. Reacţia instituţiilor care au promovat proiectul de lege - Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Consiliul Concurenţei - este însă anemică.
Omul de afaceri Dan Şucu, preşedintele Mobexpert, cel mai mare jucător din industria mobilei, acuza într-o opinie apărută în ediţia de ieri a ZF duplicitatea oficialilor statului, amintind că în timp ce preşedintele Traian Băsescu acuza băncile de lăcomie şi fugă de răspundere, Guvernul numit de el acceptă eliminarea comisionului de rambursare anticipată doar pentru contractele viitoare, chiar dacă principala miză era reprezentată de creditele în derulare.
În acest context, reacţia Consiliului Concurenţei la intervenţia băncilor pe lângă Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru modificarea Ordonanţei intrată în vigoare la sfârşitul lunii iunie este ambiguă, instituţia atrăgând atenţia bancherilor că schimbul de informaţii între membrii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în special informaţii privind costurile aferente creditelor, ar putea fi interpretat ca o încălcare a legii concurenţei.
"Este legitim ca membrii asociaţiei să se întâlnească şi să discute, dar în anumite condiţii, schimbul de informaţii sensibile între concurenţi poate avea efecte negative asupra concurenţei şi consumatorilor, deoarece se încalcă principiul potrivit căruia toţi agenţii economici trebuie să-şi stabilească în mod independent politica pe care intenţionează s-o implementeze pe piaţă", a declarat Bogdan Chiriţoiu, pre­şe­dintele Consiliului Concurenţei. Informaţiile incriminate sunt însă publice şi pot fi accesate pe site-urile băncilor.
Contactat de ZF, preşedintele ARB, Radu Gheţea, nu a comentat declaraţia şe­fului de la Concurenţă. În scrisoarea de intenţie elaborată la finalul recentei vizite în România a unei delegaţii a FMI, Guvernul s-a angajat să revizuiască Ordonanţa de Urgenţă privind contractele de credite pentru consumatori astfel încât să fie în conformitate cu legislaţia comunitară.
Actul normativ a fost elaborat de ANPC şi susţinut puternic de Consiliul Concurenţei. Ordonanţa transpune în legislaţia românească o directivă a Comisiei Euro­pene, care prevede eliminarea co­mi­sionului de rambursare anticipată pentru creditele de consum cu dobândă variabilă şi plafonarea acestuia la 1% pentru împrumu­turile cu dobândă fixă.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern transcende însă cadrul comunitar şi prevede eliminarea sau plafonarea comi­sionului de plată în avans şi pentru creditele ipotecare şi contractele de leasing. Legea se aplică inclusiv împrumuturilor aflate în derulare, deşi directiva europeană se limitează la contractele care urmează să fie încheiate. În prezent, nu este foarte clar în ce sens va fi modificată ordonanţa de urgenţă, după ce au promovat puternic proiectul de lege, ofi­cialii ANPC aflându-se acum în expec­ta­tivă. "Deocamdată aşteptăm scrisoarea de la FMI şi în funcţie de aceasta vom acţiona. Tot ce pot să spun este că momentan or­do­nan­ţa de urgenţă este în vigoare, avem toate avi­zele necesare şi actul normativ tre­buie să meargă în Parlament", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.
Pe de altă parte, bancherii susţin că modificarea celor aproape opt milioane de contracte aflate în derulare ar fi avut un efect negativ asupra pieţei, necesitând timp şi resurse suplimentare.
"Modificarea ordonanţei de urgenţă privind creditele de retail nu este o victorie pentru noi, dar am încercat să arătăm că legislaţia europeană nu face altceva decât să ceară transparenţă. În schimb, modificarea a milioane de contracte ar fi avut un efect negativ asupra pieţei", a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR.