Preţurile materiilor prime cresc în linie, de la cereale la metale

Autor: Cristina Roşca 09.08.2010

Întâi a fost grâul. A venit rândul ce­realelor să se scumpească, apoi al metalelor de bază şi acum al produselor din carne.
Pe 8 iunie indicele materiilor prime calculat de revista The Economist atingea minimul acestui an. De atunci însă acesta s-a apreciat cu 14%, în principal din cauza evoluţiei preţului grâului, care a crescut cu mai mult de 50%. Seceta din Rusia şi Ucraina şi interdicţia la export impusă de autorităţile de la Kremlin stau în spatele acestei evoluţii. Faţă de sfârşitul anului trecut, grâul s-a scumpit cu 25,7%, fiind devansat doar de cafea, al cărei preţ a crescut cu 27,6%.
Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură, organism al ONU, anunţă însă că piaţa mondială a grâului are stocuri sufi­ciente pentru a face faţă evoluţiilor recente.
Grâul nu a fost singura materie primă al cărei preţ a avut o evoluţie ascendentă în ultimele două luni. Plumbul, al doilea "câşti­gător" după grâu, are un preţ cu aproape 40% mai mare decât în iunie. Pe ultima poziţie a podiumului se află cositorul, cu un plus de circa 24%.
Alimentele, şi în special cerealele s-au scumpit cu 10-20%, cu excepţia boabelor de cacao, în cazul cărora creşterea s-a situat la sub 5%.
Preţul cafelei a urcat cu 20%, urmat de cel al zahărului cu 17% şi de preţul porumbului cu plus 15%. Indicele alimen­telor, calculat de The Economist, s-a apreciat cu 16% faţă de 8 iunie. Faţă de sfârşitul anului trecut însă, avansul a fost de doar 2,7%.

Totul mai scump
O recoltă slabă a boabelor de cafea Arabica de cea mai bună calitate din Columbia şi America Centrală a trimis preţul cafelei la niveluri record. Astfel, faţă de începutul anului, cafeaua este cu 25% mai scumpă. Traderii se aşteaptă ca preţul cafelei vândute în sistem en-gros să continue să crească în continuare până când Brazilia va recolta noua producţie din acest an.
Seceta din partea de est a bătrânului continent a lovit şi orzul, una dintre cele mai importante cereale pentru industria europeană de profil. Preţul orzului a crescut cu circa 130% în ultimele şase săptămâni. Evoluţiile recente ale preţului cerealelor, se tem specialiştii, s-ar putea repercuta asupra preţului produselor din carne.
Preţul orzului furajer european a urcat la 210 euro tona, faţă de 90 de euro la jumătatea lunii iunie.
Traderii au spus că orzul furajer se vindea la un preţ nominal similar celui al grâului pentru morărit, o situaţie neobiş­nuită. Preţul orzului utilizat în industria berii a crescut de asemenea.
"Această creştere a trecut neobservată, deoarece toată atenţia s-a îndreptat asupra grâului", a spus Abdolreza Abbassian, eco­nomist pe cereale în cadrul Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură din Roma. "Rusia şi Ucraina sunt foarte importante în ceea ce priveşte orzul."
Preţurile produselor din carne vor creşte cu 15%
Ţările din regiunea Mării Negre - Ucraina, Rusia şi Kazahstan - au exportat anul trecut 8,4 milioane de tone de orz furajer, jumătate din totalul orzului comercializat, 16,9 mil. tone, potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite. Ucraina a exportat 6 mil. tone, în timp ce Rusia 2,1 mil. tone, scrie Financial Times. În ceea ce priveşte grâul, această regiune este responsabilă doar pentru un sfert din exporturile mondiale.
Traderii spun că exporturile de orz din regiunea Mării Negre se vor reduce drastic din cauza interdicţiei la export impuse de Rusia şi a producţiei slabe din Ucraina.
Kievul a promis să nu impună interdicţie la export. Traderii europeni mai spun că Ucraina va reduce exporturile prin măsuri precum taxe vamale şi bariere netarifare.
Industria cărnii se aşteaptă la ce e mai rău. Cees Ver­meeren, directorul Avec, or­ganismul ce reprezintă in­dustria euro­peană a cărnii de pasăre, a spus că repre­zentanţii in­dustriei se tem de o creştere rapidă a costurilor hranei, care în unele cazuri reprezintă 60% din total.
"Este esenţială majorarea preţurilor plătite de consumator pentru a se compensa majorarea costurilor plătite de fermieri", a explicat el. "Este greu de previzionat cât de necesare vor fi aceste majorări şi în ce direcţie va evolua piaţa."
Executivii din industrie cred că în următoarele luni preţurile produselor din carne ar putea creşte cu circa 15%.