Benetton şi-a închis 13 magazine şi a rămas cu trei în franciză

Autor: Cristina Stoian 09.08.2010

ChemCo, companie prin intermediul căreia Benetton este prezent în Europa de Sud-Est, a închis toate cele 13 magazine administrate la nivel local, singurele trei unităţi rămase fiind operate în franciză.
"Niciun reprezentant al ChemCo nu mai este în România. Au închis toate magazinele, ultimele două la care au renunţat fiind cel din outlet-ul Fashion House din Militari şi cel din Vâlcea", a declarat contabilul companiei, singurul rămas la nivel local pentru a rezolva problemele administrative. Com­pania italiană de fashion nu a făcut nicio declaraţie referitoare la afacerile din România până la închiderea ediţiei. În prezent, doar trei magazine mai funcţionează, cel din AFI Palace Cotroceni Bucureşti, în complexul Magnolia din Braşov şi în complexul comercial Tomis din Constanţa, fiecare fiind operat de câte o companie diferită, în sistem de franciză. Francizaţii nu au contracte de colaborare cu ChemCo, ci direct cu compania din Italia. Brandul Benetton a fost adus prima dată în România în 1999 prin intermediul grupului Alltrom, controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte.
În 2005 Benetton a decis să intre direct pe piaţa locală, miş­care ce a coincis cu renunţarea grupului Alltrom la brand. Com­pania înregistrată la nivel local pentru operarea noilor magazine a fost Color Trend, parte a companiei ChemCo, care mai administrează magazinele Benetton în ţări ca Ungaria sau Bulgaria. Primul magazin deschis direct de compania italiană a fost lansat pe Calea Victoriei. Anul trecut, retailerul a înregistrat o cifră de afaceri de 1,9 mil. euro (7,8 mil. lei), mai puţin cu 30% faţă de 2008, când a raportat afaceri de
2,6 mil. euro (9,6 mil. lei). De asemenea, pierderile s-au acumulat, de la 0,8 mil. euro în 2008 la 1,6 mil. euro anul trecut.