Analiştii: Inflaţia anuală a urcat la 7,5% în iulie

Autor: Mihaela Claudia Medrega 10.08.2010

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,5%, în urma creşterii preţurilor de consum cu 2,95% în luna iulie, conform estimărilor membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Inflaţia a accelerat în iulie în urma majorării TVA cu cinci puncte procentuale la 24%. În iunie rata anuală a inflaţiei a coborât uşor, la 4,38%, pe fondul ieftinirii mărfurilor alimentare pentru a doua lună consecutiv, cifrele fiind conforme cu estimările analiştilor.

Potrivit unui sondaj intern realizat în cadrul AAFBR, previziunile analiştilor variază între 7% şi 8,3% în ceea ce priveşte rata anuală şi între 2,4% şi 3,6% referitor la inflaţia lunară din iulie.

Pentru sfârşitul acestui an analiştii prognozează o rată anuală a inflaţiei de 8,1%, estimările osciliând între 7% şi 8,5%.

BNR a majorat estimarea de inflaţie pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA, şi a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2011 de 3% plus minus un punct procentual.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 50 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.