Guvernul nu mai spune nimic despre planul de relansare economică anunţat acum o lună. „Nu am calculat încă impactul bugetar“

Autor: Iulian Anghel 10.08.2010

În urmă cu o lună şi jumătate, Sulfina Barbu, deputat PDL, lider informal al grupului de deputaţi care lucrau la pla­nul de relansare economică, făcea un dute-vino de la Camera Deputaţilor la Ministerul de Finanţe şi, uneori, anunţa presa: "Măsura cutare a fost aprobată!". La 12 iulie, Vasile Blaga afirma, după o şedinţă a coaliţiei: "S-a discutat (în coaliţia de guvernare - n.n.), planul va fi anunţat când va fi gata, probabil, săptămâna viitoare". Mâine se împlineşte o lună de la această declaraţie.
A avut sau are Guvernul vreo intenţie să adopte un plan de sprijinire a economiei? Sulfi­na Barbu, ieri, 10 august: "Planul de relansare nu a fost, deocamdată, aprobat. N-au dat un răs­puns cei de la Finanţe. O să ne vedem joi sau vineri cu domnul ministru (Vlădescu - n.n.)". Dar planul a rămas în picioare? "Din câte ştiu eu, da", afirmă Sulfina Barbu. De ce întârzie atunci să fie anunţat? "Nu ştim impactul bugetar", admite Sulfina Barbu.
Este firesc să anunţi un plan de relansare eco­nomică fără să ai idee despre efectele lui? Laszlo Borbely, ministrul mediului, coordo­na­tor al planului de relansare din partea UDMR: "De unde ştiţi că nu ştim impactul acestor măsuri?". "De la Sulfina Barbu." "Ba ştim impactul, dar a trebuit să aşteptăm vizita FMI ca să vedem care este şi poziţia lor."
Totuşi, Sulfina Barbu anunţa, în urmă cu mai bine de o lună, că planul va fi adoptat rapid, va fi discutat în luna august cu mediul de afaceri şi va intra în vigoare în septembrie. "Planul va fi anunţat în ultima săptămână a lui august", afirmă acum Lazlo Borbely.
Una dintre cele mai importante măsuri ale planului de relansare, cu un impact semnificativ în economie, dar şi asupra veniturilor buge­tu­lui, prevede că datoriile către stat ale firmelor vor fi compensate cu sumele pe care acestea le au de primit de la stat. De asemenea, statul va plăti penalităţi în momentul în care întârzie să-şi plătească datoriile către firme, aşa cum, în acest moment, firmele plătesc penalităţi de în­târ­ziere, dacă îşi amână plata dărilor către bu­get. A fost discutată această măsură şi cu FMI? "A fost discutată şi va fi una dintre măsurile din pla­nul de relansare", spune Borbely.
Cristian Pârvan, secretarul general al Aso­cia­ţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), comen­tează: "Un plan de relansare necesită bani, iar ei nu au. În schimb se ocupă cu altceva - să-i im­po­zi­tăm pe bogaţi! Este o măsură care dă bine la elec­torat, un electorat sărac. Totul este pentru partid. Economia este la alţii".
Analistul economic Aurelian Dochia dă un verdict asupra amânărilor Guvernului: "Într-un sondaj al Reuters se arată că încre­de­rea mediu­lui eco­nomic în relansarea economiei ro­mâneşti a scă­zut de la 25% la 11%. Este edifi­cator pen­tru ce crede mediul de afaceri despre aceste bâl­bâieli. Greşelile în comunicare, de­cla­raţiile pli­ne de contradicţii intră în conştiinţa in­vesti­to­ru­lui. Măsurile de relansare sunt bune, dar nu te poţi baza pe ele atât timp cât ştii că sunt doar vorbe".

Planul "fantomă" de relansare economică


n Datoriile către stat ale firmelor se vor compensa cu sumele pe care acestea le au de primit de la stat.
n Statul va plăti penalităţi firmelor, dacă întârzie plata datoriilor.
n Sunt scutiţi de impozit pe profit, pentru o perioadă de cinci ani, investitorii nou înfiinţaţi care investesc 500.000 de euro şi creează 25 de locuri de muncă.
n Se introduce deducerea fiscală pe bază de bon fiscal a unui procent de 50% din TVA pentru lucrările de renovare-modernizare a locuinţelor şi a clădirilor.
n O lege a holdingului care va permite crearea unui aşa-numit "grup de TVA" - grup de firme cu aceiaşi acţionari - în care o singură "firmă-lider" se va ocupa de rezolvarea problemelor legate de impozite şi taxe.