Cehii de la CEZ sunt optimişti şi văd cele 101 de turbine eoliene ridicate la Cogealac în 2011

Autor: Roxana Petrescu 10.08.2010

"Conflictul, care s-a soldat cu împuşcături la sfârşitul lunii trecute, a avut ecou şi în presa internaţională. "Vântul, miliardele de euro, eoliene, nume mari din energie şi două sate... iată principalii actori ai unui război absurd care are loc pe câmpiile Dobrogei, în România. Acestă regiune săracă valorează aur azi: datorită poziţiei cheie pe harta vânturilor din Europa, ea reprezintă o adevărată comoară de energie eoliană", scriu jurnaliştii de la cotidianul francez Le Figaro, în ediţia de luni, pe prima pagină a secţiunii de ştiri economice.
Tocmai acest "aur eolian" a făcut ca la sfârşitul lunii trecute, cinci persoane să fie împuşcate cu gloanţe de cauciuc ca urmare a unui conflict izbucnit între mai mulţi localnici adunaţi de către primarul din Cogealac şi firma de securitate care protejează parcul pe care cehii îl instalează în comună.
Ca urmare a acestui conflict, primarul comunei, Cati Hristu, a fost arestat pentru 29 de zile, iar cehii au declarat că vor începe propria lor investigaţie, concomitent cu cea a poliţiei, pentru a constata dacă angajaţii firmei de securitate au procedat corect când au decis să tragă asupra mulţimii care a atacat parcul.
În ciuda conflictului care deja a întârziat destul de mult lucrările de la Cogealac, care ar fi trebuit să demareze la începutul acestui an, cehii spun că în 2011 cele 101 de turbine eoliene vor fi montate, potrivit unui raport al companiei publicat în luna iunie.
"Sunt condiţii de vânt excelente pentru un parc pe uscat cu un factor de capacitate net de 28%. Investiţia totală se va ridica la 1,1 miliarde de euro", spun reprezentanţii CEZ în acelaşi raport. În total, cele două parcuri din Fântânele şi Cogealac vor avea o capacitate de 600 MW, aproape cât un reactor nuclear al centralei de la Cernavodă.
"În momentul de faţă nu avem noutăţi. Lucrăm cu aceeaşi firmă de securitate şi aşteptăm concluziile anchetei oficiale", a declarat Iulia Borşan, directorul departamentului de comunicare externă din cadrul CEZ România.
Conflictul care s-a soldat cu împuşcături este unul dintre puţinele cazuri de acest fel care au avut loc în România, mai ales în contextul în care cehii au anunţat că vor să investească 1,1 miliarde de euro în două comune dobrogene de care puţini auziseră înainte de începerea proiectului lor eolian, într-o perioadă extrem de dificilă pentru economia locală.
Miezul disputei este de fapt partea de avizare a proiectului eolian de la Cogealac. Astfel, în timp ce primăria comunei susţine că cehii nu au voie să construiască nimic acolo, pentru că nu au toate actele în regulă, cehii spun că documentaţia lor este completă, motiv pentru care au şi dat drumul la lucrări. Mai mult, la mijloc mai apare un alt investitor, Eolica Dobrogea, care este de fapt dezvoltatorul unui proiect eolian în numele gigantului spaniol Iberdrola. Primăria din Cogealac susţine proiectul spaniolilor, care prevede montarea unor turbine şi pe raza comunei Cogealac, şi potrivit unor surse din piaţă face tot posibilul pentru a împiedica investiţia CEZ. Dacă cehii spun că parcul lor va fi cel mai mare din Europa, spaniolii susţin că al lor va fi cel mai mare din lume, deşi de doi ani nu au ridicat nicio turbină.
"În fruntea satului său, primarul din Cogealac susţine Iberdrola cu încăpăţânare. Gurile rele spun că primarul a cumpărăt 1.000 de hectare de teren pentru a le închiria către Iberdrola. Pentru CEZ, acest subiect este ridicol, pentru că este «suficient loc şi vânt pentru toată lumea», scrie Le Figaro.
De altfel, informaţia potrivit căreia primarul din Cogealac deja şi-a închiriat terenurile către spanioli a fost confirmată chiar de către dezvoltatorul Continental Wind Partners, firma cu care cehii lucrează pentru cele două parcuri eoliene din Fântânele şi Cogealac.
Sătenii din Fântânele spun că cei care şi-au închiriat terenurile câştigă circa 150 de milioane de lei vechi (circa 3.600 de euro pe an).
Miza mare a acestor proiecte este sistemul de susţinere care este promovat pe plan local compus din acordarea de certificate verzi care au o valoare minimă garantată de 27 de euro şi prin impunerea unor cote obligatorii de energie verde pe care furnizorii de electricitate trebuie să le aibă în coşul pe care îl livrează consumatorilor finali.
"În România, procesul de construcţie şi de recepţie a continuat pentru parcul de la Fântânele, care a început să producă energie din iunie 2010. La sfârşitul lunii iunie, 114 turbine eoliene dintr-un total de 139 de unităţi erau construite, iar 47 dintre acestea au început să furnizeze energie în reţea", mai spun reprezentanţii CEZ. Cu 47 de turbine eoliene, la randamentul pe care CEZ spune că-l vor avea, pot fi alimentate cu energie verde peste 120.000 de case.