Previziuni sumbre pentru piaţa apartamentelor: preţurile se vor mai reduce cu 25-30% în următorul an

Autor: Cristi Moga 10.08.2010

Piaţa apartamentelor este încă departe de o revenire în ceea ce priveşte preţurile, consultanţii apreciind că declinul va mai continua cel mai probabil până la sfârşitul anului 2011, pe fondul scăderii puterii de cumpărare ca urmare a măsurilor luate de Guvern în ceea ce priveşte tăierile salariale şi creşterea TVA.

"În perioada următoare se estimează că preţurile apartamentelor vechi şi noi vor scădea cu aproximativ 25-30%, în timp ce chiriile pot cunoaşte scăderi mai dramatice, de până la 50%. Considerăm că în cel mai optimist scenariu se prevede o revenire a pieţei imobiliare în perioada 2011 - 2012", se arată în studiul semestrial al companiei de evaluare Darian, unul dintre cei mai puternici jucători de pe piaţa de profil. Potrivit indicelui imobiliar calculat de ZF, preţurile medii ale apartamentelor cu trei camere din Bucureşti au scăzut până la 81.000 de euro la jumătatea acestui an, după un maxim de 160.000 de euro în primăvara anului 2008.

"Când oamenii vor vedea în toamnă noile facturi la căldură, va mai cădea un prag al preţurilor", apreciază Adrian Crivii, directorul general al Darian. În timp ce reprezentanţii Darian apreciază că preţurile apartamentelor vor mai scădea în me­die cu 25-30% în următorul an, alţi con­sul­tanţi confirmă faptul că preţurile ar putea să mai scadă în următoarele luni, dar apreciază că nu se pot face estimări până la sfârşitul anului 2011.Adrian Crivii, directorul general al Da­rian, spune că, ţinând cont de puterea de cum­pă­rare a românilor, apartamentele cu două ca­mere ar trebui să coste în România 30.000-35.000 de euro, iar în Bucureşti 40.000-45.000 de euro.

Alte voci spun că încă se vând aparta­mente şi la actualele preţuri."Eu mai văd tranzacţii. Unele bănci au în­ce­put să acorde credite. Principalul motiv pen­tru care cresc sau scad preţurile este legat de numărul de apartamente din piaţă. Cum scade cineva preţul cu câteva procente sub medie, apar­tamentul se vinde în câteva ore. Aş putea spune că preţurile vor mai scădea cu 1%, 2%, 4% în următoarele luni, dar nu pot face o esti­mare pentru următorul an. Noi nu am des­coperit «ghiocul»", spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă şi brokeraj imobiliar Coldwell Banker, care controlează una dintre cele mai extinse francize de agenţii.Faţă de maximele atinse în prima parte a anului 2008, preţurile apartamentelor au scă­zut cu aproape 50% în euro, în timp ce redu­ce­rea în lei a fost de aproape 40%, potrivit date­lor calculate de către site-ul de anunţuri imo­biliare.ro.

De la începutul acestui an scăderea pre­ţu­rilor a fost mai lentă, dar în ultimele luni a în­ceput să scadă interesul pentru achiziţia unor apar­tamente prin programul "Prima casă"."Prima casă 2 scade din lipsă de clienţi. Nu se mai încadrează lumea pentru credite de 60.000 de euro (plafonul maxim de garantare, la care proprietarii au aliniat preţurile aparta­men­telor cu două camere - n.red.). Dacă pre­ţurile ar scădea la 40.000 de euro s-ar încadra mai mulţi", consideră Crivii de la Darian.

Crivii ţine să precizeze că nivelul estimat de reducere a preţurilor cu 25-30% în urmă­to­rul an reprezintă o medie, iar "scăderile vor fi mai mari în primul rând pentru apartamentele prost plasate şi în oraşe mai subdezvoltate. S-a putut observa că în Craiova, spre exemplu, unde a început Ford producţia, în prima ju­mătate a anului a fost o stagnare a preţurilor. La Piteşti, de asemenea, preţurile au scăzut doar puţin", spune consultantul.Ofertelor scoase pe piaţă de către proprie­ta­rii apartamentelor vechi şi dezvoltatorii imo­biliari li se suprapune în această perioadă şi portofoliul de locuinţe scoase la licitaţie de către bănci şi alte firme de executare silită.În acelaşi timp, dobânzile bancare pentru cre­ditele ipotecare rămân ridicate, iar ma­joritatea chiriaşilor au putut să-şi renegocieze cos­turile de închiriere a locuinţelor.Pe de altă parte, în condiţiile în care piaţa con­strucţiilor de apartamente s-a prăbuşit aproa­pe complet în acest an, oferta de locuinţe noi disponibile spre mutare va începe să scadă în următoarea perioadă.La nivelul Capitalei, numeroase terenuri din zone semi-centrale au fost cumpărate pen­tru dezvoltarea unor ansambluri mari de lo­cuin­ţe, dar în prezent proprietarii acestor lo­turi aşteaptă schimbarea trendului preţurilor.