Mai sunt acţiunile Compa atractive după ce au urcat cu 50%?

Autor: Adrian Cojocar 11.08.2010

Producătorul de componente auto Compa Sibiu (CMP) a luat prin surprindere investitorii, consemnând în primul semestru al anului o creştere impresionantă a afa­ce­rilor, de 71%, până la un nivel de 182,3 mil. lei (44,5 mil. euro). Cifra de la nivelul afa­ce­rilor realizată de companie a depăşit cu 20% bugetul companiei.
Pe de altă parte, aprecierea puternică a leului de la finele lunii iunie, când cursul euro a atins un maxim de 4,36 lei, a cauzat companiei pierderi de 5,4 mil. lei (1,3 mil. euro), care au mâncat aproape tot profitul firmei. În primele şase luni, profitul net al Compa a urcat cu 82%, ajungând la 546.000 de lei (133.000 de euro).
"Creşteri semnificative ale volumelor de producţie s-au înregistrat în cadrul parte­ne­ria­telor de colaborare cu firmele Delphi şi Bosch, care au influenţat în mod nemijlocit creşterile mari ale producţiei pe ansamblul firmei", spun reprezentanţii companiei.
Directorul general al firmei, Ioan Deac, spune că previziunile pentru a doua parte a anului sunt la fel de optimiste.
"Am reuşit să dezvoltăm relaţii bune de afaceri şi să atragem încrederea în Compa a partenerilor străini, care au venit cu proiecte noi şi care vor susţine creşterea companiei şi în perioada următoare. Am exploatat o mare parte din oportunităţile care s-au ivit. Clienţii noştrii au avut nevoie rapidă de anumite comenzi să-şi dezvolte proiectele şi noi ne-am conformat. Vedem acelaşi trend şi în semestrul al doilea. Situaţia este destul de bună la ora actuală şi avem şi alte oportunităţi cu clienţii actuali şi noi clienţi, dar nu pot să vă spun acum, pentru că nu ştiu ce vom reuşi să facem", spune Deac. Titlu­rile Compa au înregistrat în acest an una dintre cele mai mari creşteri de pe Bursă, cu un avans de circa 50%, însă ana­liştii consi­deră că acţiunile Compa îşi menţin atracti­vi­ta­tea, în condiţiile în care puţine companii au reuşit să-şi dezvolte businessurile anul acesta. Dacă la nivelul afacerilor compania a revenit la nivelul maximelor din 2007, valoarea acţiunilor Compa se află încă la un nivel de 4,3 ori mai redus faţă de cotaţiile din acea perioadă, în special din cauza marjelor mai reduse de profitabilitate din prezent.
"Compa este o surpriză plăcută prin prisma schimbării de perspectivă în ceea ce pri­veşte evoluţia afacerilor. În contextul actual, în care un număr mic de companii lis­ta­te din total raportează performanţe fi­nan­ciare bune, şi în condiţiile în care pe Bursă se va menţine un trend pozitiv, Compa are în continuare şanse să depă­şească evoluţia in­dicilor bursieri", spune Andreea Gheorghe, şefa departamentului de analiză al firmei de brokeraj Intercapital Invest.
Ea mai spune că rezultatele bune obţinute de Compa în această perioadă sunt o combinaţie între revenirea pieţei la export şi un management performant.
"Într-o perioadă de criză economică în Ro­mânia, în primul semestru al anului în curs, veniturile companiei au fost cele mai mari din istoria acesteia, fiind mai mari chiar şi faţă de anul 2008. Marja de profit a rămas în continuare una mică. Dacă la nivel ope­ra­ţional profitul a fost cu mult peste aşteptări, pe măsura evoluţiei cifrei de afaceri, profitul net final a fost afectat puternic de evoluţia cursu­lui de schimb şi de anumite cheltuieli nedeductibile mari", spune Andreea Gheorghe.