Băsescu insistă: Soluţia redresării este impozitarea oricărui venit, deci şi a pensiilor

Autor: Iulian Anghel 11.08.2010

PreŞedintele Traian Băsescu reiterează că introducerea cotei unice pen­tru orice fel de venit, inclusiv pe cel din pensii, oricât de mic ar fi el, este obligatorie, aceasta fiind soluţia redresării economice.
Într-un interviu la Radio România Actualităţi şeful statului a susţinut ieri că România va continua să se împrumute pentru a plăti pensiile şi salariile, dar economia începe să-şi revină, iar în T2 vom avea o uşoară creştere economică de 0,1-0,2%, chiar dacă, pe în­treg anul 2010, va fi înregistrată o creştere ne­gativă. Potrivit şefului statului, dacă TVA nu ar fi crescut, s-ar fi înregistrat o creştere şi în T3 şi T4.
Cu toate că nu vom avea creştere eco­no­mică în 2010, spune preşedintele, momentul cel mai greu a trecut.
Potrivit şefului statului, piaţa imobiliară nu va mai fi ce a fost, iar revenirea economiei este una sănătoasă: "Nu se va mai reveni la ce a fost pe piaţa imobiliară şi îmi doresc să nu se mai revină. (...) Încep să mişte şi serviciile. Ce este blocat, sunt exact construcţiile, care sunt tot pe un minus mare pe primul trimestru".
Problema cea mai mare a României, spune Traian Băsescu, o reprezintă deficitul struc­tural, iar statul va continua să se împrumute pentru a plăti salariile şi pensiile: deficitul fon­dului de pensii pentru anul viitor este 3,6 mld. euro, ceea ce înseamnă valoarea reac­toarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
De aceea, susţine şeful statului, soluţia co­rectă este introducerea cotei unice, pe orice fel de venit.
Pe de altă parte, Traian Băsescu a afirmat că, personal, crede că trebuie să se treacă la regândirea calendarului de aderare a Româ­niei la zona euro, ca urmare a nerezolvării promp­te a deficitelor structurale.

Tezele preŞedinteluin O creştere a salariilor poate avea loc doar după încheierea procesului de restructurare.
n Dacă n-am fi fost nevoiţi să mărim TVA, am fi avut o creştere economică în trimestrele trei şi patru.
n Am trecut la mustaţă de momentul dificil. (...) Nu aş vrea să mai revenim la o creştere economică bazată pe sectorul imobiliar exploziv şi extrem de speculativ sau pe credite cu buletinul.
n Orice trăitor într-o ţară este dator un impozit.
n Nu se va mai reveni la ce-a fost pe piaţa imobiliară şi-mi doresc să nu se mai revină.
n Mă uit cu satisfacţie la ce se întâmplă în economie. Are loc o creştere a producţiei industriale. Şi serviciile se mişcă. Are loc o creştere sănătoasă.
n Vom continua să ne împrumutăm pentru a acoperi deficitele. Deficitul pensiilor este enorm.