CSA amendează Ardaf pentru că nu a depus la timp situaţiile financiare

Autor: Angela Placinta 12.08.2010

Membrii conducerii companiei de asigurări Ardaf au fost amendaţi cu 5.000 de lei (1.200 de euro) fiecare de Co­misia de Supraveghere a Asigurărilor, după ce aceasta a descoperit mai multe nereguli în urma unui control de rutină.
Au fost amendaţi membrii directoratului Ardaf - Sta­nislav Uma (director general - foto) şi Adina Băcioiu (direc­tor general adjunct) - şi membrii consiliului de su­pra­veghere - Marie Kovarova (care ocupă şi poziţia de CEO al Generali Asigurări), Luisa Coloni şi Tomas Pasternak.
"A fost analizat actul de control realizat la Ardaf în şedinţa de Consiliu a CSA de săptămâna trecută, iar mem­brii conducerii au fost sancţionaţi. În urma con­tro­lului au reieşit mai multe nereguli, printre care faptul că societatea nu a depus în termen situaţiile finan­cia­re, nu a constituit rezerve pentru anumite daune şi nu a rea­li­zat cum trebuie documentaţia pentru audi­tul intern", a declarat pentru ZF Tudor Baltă, vice­preşedinte al Con­siliului CSA.
Potrivit unor surse din piaţă, compania trebuie să rea­lizeze în termen de 15 zile de la primirea deciziei CSA un plan de măsuri pentru remedierea neregulilor constatate de supraveghetorul pieţei.
CSA realizează periodic controlate la companiile de asigurări. Vicepreşedintele CSA susţine că Ardaf nu are nicio problemă cu indicatorii de solvabilitate şi lichi­di­tate. Aceştia sunt unii dintre cei mai importanţi indi­ca­tori din industria asigurărilor, care arată capacitatea com­paniilor de a face faţă obligaţiilor faţă de terţi, în special plăţii daunelor către asiguraţi. "A fost vorba de un control de rutină. Compania este în regulă din punctul de vedere al indicatorilor de sol­vabilitate şi lichiditate", a spus vicepreşedintele CSA.
Oficialii Ardaf nu au comentat aceste informaţii până la închiderea ediţiei.
Ardaf, controlată de grupul Generali PPF, a mai avut probleme în trecut, mai importante. În 2006 a intrat în administrare specială, în urma scăderii indicatorilor de lichi­ditate şi solvabilitate sub limitele le­gale impuse de CSA. Administrarea spe­cială este cea mai importantă mă­sură pe care o poate lua Comisia pen­tru a ajuta compania să se redre­seze din punct de vedere financiar. În cazul în care asigurătorul nu îşi re­vine, următorul pas este falimentul.
Ardaf a ieşit din administrare specială în urma unor injecţii de ca­pi­tal importante de la acţionari. În acea perioadă compania era contro­la­tă de omul de afaceri Ovidiu Ten­der, care ulterior şi-a vândut parti­ci­pa­ţia grupului PPF din Cehia. Mai târ­ziu, grupul a înfiinţat un joint-ven­ture cu italienii de la Gene­rali, Gene­rali PPF, care controlează afa­ce­rile din regiune ale celor două en­ti­tăţi. În ultimii ani Generali PPF a in­jectat zeci de milioane de euro în Ardaf, în condiţiile în care compania a înregistrat în perioada 2006-2009 pierderi cu­mulate de peste 123 mil. euro. Tot Generali PPF a schim­bat conducerea Ardaf, aducându-l pe poziţia de CEO pe cehul Stanislav Uma. Pentru a-şi reduce pier­de­rile, în 2009 Ardaf şi-a redus numărul de angajaţi la ju­mătate, având 700 de salariaţi la sfârşitul anului tre­cut. O parte din cei care au ieşit de pe statele de plată sunt agenţi care lucrau cu carte de muncă, iar acum au contracte de comision.