Miliardarul Mittal oferă 2,2 mil. euro ca să scoată cea mai profitabilă companie de pe Bursă

Autor: Adrian Ionut Cojocar 12.08.2010

După o ofertă de preluare nereuşită derulată în perioada aprilie-mai a miliardarului Lakshmi Mittal pentru operatorul portuar Rom­portmet Galaţi (ROMT), acum grupul pe care-l controlează a iniţiat procedura de retragere a acţionarilor la un preţ uşor mai ridicat, respectiv de 9,6 lei/acţiune, faţă de un preţ de 9,5 lei oferit în urmă cu câteva luni.
La oferta de preluare din luna mai, Lakshmi Mittal a reuşit să strângă doar 21.700 de titluri ale companiei de la minoritari, reprezentând circa 2,1% din pachetul vizat a fi achiziţionat.
În prezent, miliardarul deţine prin intermediul ArcelorMittal Holding şi Sidex Trading circa 96,1% din acţiunile Rom­portment şi oferă în schimbul pachetelor minoritarilor aproape 9,4 mil. lei (2,2 mil. euro).
De această dată însă, minoritarii nu mai pot refuza oferta, în caz contrar ei urmând să rămână blocaţi în cadrul acţionariatului unei companii închise, Romportmet urmând să fie delistată după închiderea procedurii de retragere a acestora din societate.
Unii acţionari minoritari sunt nemulţumiţi de preţul oferit de miliardarul Mittal pentru delistarea companiei, considerând că firma este mult prea profitabilă ca să fie evaluată la valoarea activelor sale, care în cea mai mare parte sunt lichide.
Practic, la preţul de 9,6 lei/ac­ţiune oferit de liderul mondial de oţel, ArcelorMittal, Rom­portmet este evaluată la 57 mil. euro, în condiţiile în care la finele anului trecut numai cash-ul deţinut de companie în conturi la bănci se ridica la 40 mil. euro.
"Nu se ţine cont şi de veniturile viitoare ale companiei. Dacă mâine Mittal decide să închidă Sidex-ul, Romportmet tot ar câştiga venituri bune din dobânzi", spune unul dintre acţionarii minoritari ai companiei.
Romportmet a încasat anul trecut nu mai puţin de 18,5 mil. lei (4,4 mil. euro) din do­bânzi, în condiţiile ratelor celor mai ridicate practicate de bănci în ultimii ani, însă în primele trei luni din 2010 dobânzile primite de companie la depozite au scăzut la jumătate, ajungând la 2,86 mil. lei (0,7 mil. euro).
La evaluarea Romportmet, miliardarul Mittal a apelat la evaluatorul Darian, care a folosit mai multe metode pen­tru a determina preţul de retra­gere al acţionarilor.
Cel mai mare preţ, de 9,67 lei/ac­ţiune, rezultă din eva­luarea activelor nete corectate ale societăţii, în timp ce în urma evaluării pe bază de cash-flow-uri (DCF), preţul este cel din ofertă, de 9,6 lei/acţiune. Toto­dată, evaluatorul a com­parat in­di­catoriii companiei cu ai altor companii similare, analiză din care a rezultat un preţ de 9,1 lei/acţiune. Preţul mediu plătit pe Bursă în ultimele 12 luni de investitori pentru acţiunile Romportmet Galaţi este de 9 lei/acţiune.
În cazul retragerii acţionarilor dintr-o societate, evaluatorul trebuie să ţină cont de cel puţin două din cele trei metode de evaluare. Problema evaluării companiilor este foarte sensibilă, investitorii de pe Bursă acuzând de mai multe ori evaluatorii că fac jocul acţionarilor minoritari, stabilind proceduri de delistare care avantajează acţionarul majoritar.
Totodată, în condiţiile în care preţurile acţiunilor au scăzut de câteva ori în ultimii ani, acţionarii minoritar nu au altă alternativă decât să accepte preţul oferit la delistarea companiei.
Firma Darian a realizat evaluarea şi în cazul delistării firmei Cometex Bucureşti (COXE), divizia imobiliară a retailerului de electrocasnice Altex, controlat de omul de afaceri Dan Ostahie, în urma procedurii minoritarii fiindu-le oferit la retragere din acţionariat un preţ la jumătate faţă de valoarea contabilă a unei acţiuni de la finele anului 2009.
Analiştii sunt de părere că în acest caz minoritarii nu prea pot justifica un preţ mai mare faţă de cel oferit de Mittal.
"Au marje de profit mari, stau pe un munte de cash, dar după cum arată cifrele din 2009, cu o scădere foarte agresivă a rezul­tatului operaţional, minoritarii pot justifica cu greu un preţ mai mare. Dacă rezultatele companiei s-ar întoarce la nivelul anului 2008, aceştia ar putea avea regrete", a comentat un analist din piaţă.
Operatorul portuar deserveşte cel mai mare combinat siderurgic din ţară, ArcelorMittal Galaţi, care-i generează circa 96% din afaceri. Afacerile Romportmet au urcat în primele trei luni cu 45%, la aproape 10 mil. lei (2,4 mil. euro), însă profitul net al companiei a continuat să se reducă în primul trimestru cu 15%, până la 5,2 mil. lei (1,2 mil. euro), din cauza scăderii semnificative a dobânzilor la depozite practicate de bănci.