Problemele din real-estate au împins OTP pe pierdere

Autor: Liviu Chiru 12.08.2010

OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar maghiar, a înregistrat o pierdere netă de aproape 7,5 milioane de euro în trimestrul al doilea, după ce a fost nevoită să facă provizioane de peste 16 milioane de euro, în special din cauza intrării în insolvenţă a câtorva clienţi mari din segmentul de real-estate. Banca încheiase primul trimestru pe zero, după ce obţinuse un profit de 4 milioane de euro anul trecut.
"Ne luptăm cu problemele clienţilor de luni bune, dar ce a cauzat pierderile de acum a fost intrarea în insolvenţă a câtorva clienţi mari din real-estate, nu mai mult de şase", a comentat pentru ZF Laszlo Diosi (desen), directorul general al OTP Bank. El spune că piaţa imobiliară rămâne îngheţată, nimeni nu investeşte, iar companiile de profil ajung astfel la capătul puterilor.
"În afară de clienţii din real-estate, ceilalţi sunt bine, veniturile sunt bune, iar calitatea creditelor nou acordate este foarte bună. Nu avem probleme cu creditele acordate anul acesta nici persoanelor fizice, nici companiilor", mai spune Diosi. OTP şi-a conturat chiar o strategie de a administra separat afacerile nou-generate de portofoliul de finanţări acordate în trecut.
Maghiarii continuă să îşi majoreze portofoliul de credite, deşi într-un ritm lent. La sfârşitul lui iunie soldul creditelor acordate urca la 1,12 miliarde de euro, faţă de 1,08 miliarde de euro în martie, potrivit raportului publicat ieri de grupul OTP Bank la Budapesta. Grosul finanţărilor este în zona de retail, cu un total de 805 milioane de euro, în timp ce pe corporate mai sunt 318 milioane de euro, ambele segmente înregistrând creşteri în trimestrul al doilea. În trecut, banca avea portofoliul echilibrat. Totalul activelor băncii se ridica la 1,4 miliarde de euro la sfârşitul lui iunie.

Ponderea creditelor cu probleme s-a dublat
Creditele cu întârzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile au ajuns să reprezinte 8,4% din totalul portofoliului la sfârşitul lui iunie, faţă de 4,4% în martie sau 1,9% la jumătatea anului trecut. Soldul acestora a urcat la 94,5 milioane de euro, fiind acoperite prin provizioane doar în proporţie de 58%, faţă de 92% în iunie anul trecut. Pe lângă provizioane, banca deţine şi garanţii prin executarea cărora îşi poate recupera creanţele.
"Deteriorarea portofoliului de credite a accelerat în trimestrul al doilea. Grosul creditelor cu probleme a provenit din zona corporate", potrivit raportului grupului maghiar privind activitatea subsidiarei din România. Maghiarii notează că metodologia de raportare pentru OTP România a fost schimbată, fiind acum consolidate şi creditele (inclusiv cele neperformante) externalizate către alte subsidiare ale grupului.
"Programul de protecţie a clienţilor cu probleme, lansat în trimestrul al doilea din 2009, a fost menţinut. La sfârşitul lui martie 2010, 9% din clienţii persoane fizice erau incluşi în acest program, accentul fiind pus pe finanţările ipotecare. Până la sfârşitul lui iunie, ponderea a scăzut la 8%", mai notează grupul. Totuşi, din clienţii incluşi în programul care presupune acordarea de facilităţi pentru a uşura plata ratelor, 4% au acumulat din nou restanţe mai vechi de 90 de zile.

Perspective pesimiste: 2010 va fi închis pe pierdere
Laszlo Diosi spune acum că se aşteaptă ca banca să înregistreze în 2010 o pierdere netă din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele, după ce obţinuse în ultimii doi ani profituri. Iniţial, banca îşi bugetase un profit pentru anul acesta, chiar Diosi fiind optimist până la începutul verii.
"Nu vom încheia anul pe profit. Va fi clar un rezultat negativ, dar nu ştiu cât de mare. Totul depinde de provizioane, pentru că profitul operaţional este foarte bun. Provizionăm însă foarte prudent", afirmă Diosi. Pe primul semestru, banca a obţinut un profit operaţional (înainte de deducerea cheltuielilor cu provizioanele) de circa 16 milioane de euro, faţă de 10 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.
Diosi spune că grupul OTP îşi menţine expunerea pe România, iar filiala locală va primi în lunile următoare şi capitaluri suplimentare dacă va avea nevoie pentru a-şi menţine indicatorii de prudenţialitate la niveluri confortabile.