Crăciun, Eureko Pensii: Statul este dator sectorului privat, nici vorbă să-l stimuleze

Autor: Claudia Medrega 12.08.2010

Reechilibrarea balanţei fiscale este foarte importantă în procesul de relansare a economiei, însă în prezent statul este dator sectorului privat şi creează probleme adiţionale companiilor în loc să le ajute, potrivit lui Radu Crăciun, director de investiţii al Eureko Pensii.
"Dacă ne uităm la nivelul mare al arieratelor, vedem că statul este dator sectorului privat, nici vorbă să-l stimuleze. Creează probleme adiţionale (...) Reechilibrarea balanţei fiscale este punctul de plecare."
Finanţele au reuşit să se încadreze până acum la limită în ţintele de deficit bugetar negociate cu FMI, amânând continuu plata datoriilor către companii, compli­cându-le şi mai mult situaţia financiară oricum afectată de îngrădirea accesului la credite.
De la începutul acor­dului stand-by cu Ro­mânia, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereu­şind să se încadreze în valorile trimestriale asu­mate.
Din nefericire, soldul arieratelor nu s-a micşorat. Guvernul va trebui însă să plătească circa 2 mld. lei din datoriile către com­panii înainte ca revizuirea acordului cu FMI să fie aprobată de board şi să fie virată următoarea tranşă.
În contextul crizei financiare, în unele zone a fost intensificată implicarea statului în economie.
Însă a spune că dacă statul cheltuie mai mult este mai bine pentru că aşa au făcut şi alte economii este o suprasimplificare foarte periculoasă, în opinia lui Crăciun.
"În momentul în care cheltuieşti banii ca stat este foarte important în ce sectoare direcţionezi aceşti bani şi cu ce eficienţă cheltuieşti banii. Sunt bani care se vor regăsi în economia românească sau în alte economii? La nivelul societăţii româneşti există o neîncredere totală în privinţa modului de cheltuire a banului public."
Directorul de investiţii al Eureko Pensii se aşteaptă ca impactul majorării TVA să fie mult mai redus decât aşteptările din cauza scăderii consumului.
Pentru anul viitor, Crăciun estimează o evoluţie a economiei între -0,5% - Ă0,5%. "La nivelul pieţei există un consens că vom avea o scădere a economiei în prima jumătate a anului viitor."
În ceea ce priveşte factorii care ar putea aduce relansarea economiei, Crăciun aduce în discuţie o politică mai agresivă a BNR de reducere a dobânzilor de politică monetară, relansarea activităţii de creditare şi o evoluţie favorabilă a pieţelor externe care să favorizeze creşterea exporturilor.