Chideşciuc, ING: Economia scade cu 2% în 2011. Vom vedea noi măsuri de ajustare

Autor: Ciprian Botea 12.08.2010

Produsul Intern Brut (PIB) se va contracta cu 2% anul viitor, în condiţiile în care Guvernul trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de 4,4% faţă de 6,9% anul acesta, iar pentru a atinge acest obiectiv va fi nevoie de noi măsuri de ajustare fiscală la începutul anului, apreciază Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
"Este foarte probabil ca în prima parte a lui 2011 să fie nevoie de noi măsuri de ajustare. Dacă nu vor fi măsuri de ajustare fiscală, vom vedea cel puţin concedieri mai accelerate în sectorul public", afirmă Chideşciuc.
El spune că se va înregistra o contracţie a consumului privat şi în prima parte a anului viitor, urmând ca acesta să revină pe plus abia în trimestrul doi. Astfel, şi economia va trece pe plus la jumătatea lui 2011, dar pe întregul an va fi consemnat un minus.
Economistul-şef al ING consideră că fără măsurile de ajustare fiscală anul acesta economia ar fi înregistrat un plus de 2%, dar în acest caz deficitul bugetar ar fi depăşit 9% din PIB.
Chideşciuc apreciază că factorii care au dus la scăderea economiei cu 7,1% anul trecut au fost mai degrabă interni decât externi, în condiţiile în care exporturile au o pondere de numai 30% în Produsul Intern Brut. "În mod evident România are o problemă de productivitate care ţine şi de modul în care sunt organizate afacerile. Multe companii se bazau pe bani de la stat, iar când statul nu a mai avut de unde plăti şi-au oprit motoarele", a declarat el.
Economistul-şef al ING spune că unul din motivele pentru care economia a înregistrat o contracţie atât de puternică anul trecut este reprezentat de faptul că românii nu au mai avut bani pentru consum. Consumul se baza în mare parte pe îndatorare, iar preţul banilor a crescut foarte mult în momentul în care criza a izbucnit pe plan local, pentru că Banca Naţională a ales să protejeze cursul cu riscul creşterii volatilităţii dobânzilor.
Chideşciuc se aşteaptă ca în trimestrul doi economia să fi înregistrat un plus datorită unei reveniri a creditării ca urmare a scăderii ratelor de dobândă.