Va ieşi economia din recesiune în 2011?

Autori: Ciprian Botea , Mihaela Claudia Medrega 12.08.2010

Ieşirea economiei din recesiune în 2011 rămâne deocamdată incertă, în condiţiile în care se profilează noi măsuri fiscale pentru ajustarea deficitului bugetar care pot să blocheze revenirea consumului, iar exporturile nu sunt suficient de puternice pentru a aduce economia pe plus.



Prognozele analiştilor care au participat ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert indică o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) între -/Ă2%, aceştia apreciind că direcţia economiei depinde în continuare foarte mult de politica fiscală.
Economia a scăzut anul trecut cu 7,1%, iar pentru 2010 prognoza oficială indică o contracţie de 1,9%. Unii economişti se aşteaptă chiar la o scădere a PIB de până la 3% în acest an.
Astăzi Institutul Naţional de Statistică anunţă datele privind evoluţia economiei în al doilea trimestru.
Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, apreciază că anul viitor vom asista la o nouă scădere a economiei, cu 2%, deoarece Guvernul va fi nevoit să adopte noi măsuri de ajustare fiscală pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4%. "Este foarte probabil ca în prima parte a lui 2011 să fie nevoie de noi măsuri de ajustare. Dacă nu vor fi măsuri de ajustare fiscală, vom vedea cel puţin concedieri mai accelerate în sectorul public", afirmă Chideşciuc.
În schimb, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen, vede posibilă o creştere cu 2% a economiei, în contextul în care spune că este puţin probabil ca anul viitor să existe noi măsuri de ajustare fiscală, cel puţin dacă luăm în calcul că 2011 este an preelectoral. El admite totuşi că în eventualitatea unor noi măsuri de austeritate economia s-ar putea contracta uşor şi în 2011.
Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii, prognozează o creştere economică între -0,5% şi Ă0,5%. "La nivelul pieţei există un consens că vom avea o scădere a economiei în prima jumătate a anului viitor", a comentat Crăciun.
El spune că factorii care ar putea aduce o relansare a economiei sunt o politică monetară mai agresivă din partea BNR, relansarea activităţii de creditare şi o evoluţie favorabilă a pieţelor externe care să favorizeze creşterea exporturilor.
Pe de altă parte, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, are un scenariu optimist legat de evoluţia economiei anul viitor şi se aşteaptă la o creştere a economiei cu 0,5-1,5%. Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează o creştere cu 1,5 - 2% a PIB în 2011.
Analiştii spun că anul acesta economia va rămâne în recesiune, contrar aşteptărilor din urmă cu şase luni, pentru că la începutul lui 2010 nimeni nu ştia cât de mare este deficitul bugetar şi că lucrurile s-au limpezit abia în momentul în care Guvernul a anunţat tăierea cu 25% a salariilor din sectorul public şi majorarea TVA de la 19% la 24%. Fără aceste măsuri de ajustare fiscală, economia ar fi intrat în teritoriul pozitiv, dar deficitul bugetar ar fi depăşit 9% din PIB faţă de un nivel ţintă de 6,8% din PIB.
În acelaşi timp, statul nu ajută economia să-şi revină pentru că nu şi-a îndeplinit angajamentul din acordul cu FMI de a reduce arieratele şi în plus nu şi-a ajustat factura socială prin redirecţionarea banilor din cheltuieli curente către investiţii. Astfel, statul cheltuie foarte mult fără ca aceste cheltuieli să fie resimţite la nivelul economiei.
"În momentul în care cheltuieşti banii ca stat, este foarte important în ce sectoare direcţionezi aceşti bani şi cu ce eficienţă cheltuieşti banii. Sunt bani care se vor regăsi în economia românească sau în alte economii", a mai spus Radu Crăciun.