Statul iartă Ford de o amendă de 14 mil. €

Autor: Bogdan Alecu 12.08.2010

Statul român a convenit cu reprezentanţii Ford să nu pună în aplicare prevederile din contractul de privati­zare, încheiat în 2007, care presupuneau o amendă între 3 şi 14 mil. euro dacă americanii nu derulează la timp investiţiile programate. Ford se angajează să finalizeze investiţia până în 2013, cu un an mai târziu.
Motivul invocat este declinul pieţei europene. John Fleming, fostul şef al Ford Europa, prezent miercuri la Bucureşti, a spus: "Este în interesul tuturor ca aceşti bani să fie investiţi în uzină şi nu cheltuiţi altfel". Viitorul model de clasă mică al Ford va intra în producţie la Craiova în toamna anului viitor.
Grupul Ford, singurul producător american care nu s-a regăsit în situaţia de a fi salvat în 2009 de autorităţile din SUA, primeşte ajutor de la Washington şi de la alte guverne pentru a-şi reduce datoriile, potrivit Wall Street Journal. Pentru uzina de la Craiova Ford a contractat de la BEI un împrumut de 400 mil. euro garantat în proporţie de 80% de statul român. Vezi pagina 12