ING are cea mai sumbră prognoză pentru 2011: -2%

Autori: Ciprian Valentin Botea , Mihaela Claudia Medrega 12.08.2010

Într-o întâlnire care a avut loc ieri în redacţia ZF, patru dintre cei mai cunoscuţi analişti economici au avut păreri divergente despre economia anului viitor. Odată ce toată lumea a căzut de acord că recesiunea continuă în 2010, "pariurile" se mută pe perspectivele economiei în 2011: dacă FMI, Guvernul şi o parte din analişti văd revenirea pe creştere, aşa cum estimau iniţial şi pentru 2010, ING Bank rămâne pe poziţia pesimistă şi susţine că economia va scădea şi anul viitor.



"Văd o scădere economică de 2% pentru 2011. Este foarte probabil ca în prima jumătate a lui 2011 să avem noi măsuri de ajustare fiscală. Dacă nu vor fi măsuri de ajustare fiscală, vom vedea cel puţin concedieri în sectorul public, ceva mai accelerate decât până acum", a afirmat Nicolaie Chideşciuc, economistul - şef al ING Bank, prezent la dezbaterea ZF Expert privind şansele relansării în 2011.
ZF Expert este o şedinţă deschisă de redacţie la care Ziarul Financiar invită experţi din diverse domenii de activitate.
De cealaltă parte, economistul-şef al Raiffeisen Bank Ionuţ Dumitru se aşteaptă la o revenire pe plus a economiei anul viitor, cu o creştere de 2%, susţinând că există totuşi riscul ca acest plus să se transforme într-un uşor minus în scenariul unor noi majorări de taxe.
Florian Libocor, economistul-şef al BRD- SocGen, estimează pentru anul viitor o creştere economică de 0,5 - 1,5%. Cu un optimism mai moderat a venit Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii, care vede economia între -0,5% şi Ă0,5%. În acest an economia va rămâne în acest an în recesiune, urmând să înregistreze o contracţie de circa 2%.