Giganţii farmaceutici mondiali intră sub lupa justiţiei americane, în cadrul unei mega anchete privind corupţia din domeniu

Autor: Radu Racu 13.08.2010

Departamentul americande Justiţie cercetează plăţile făcute de marile grupuri farmaceutice către spitale, consultanţi şi contracte de licenţă de pe pieţele globale, în cadrul unei anchete privind corupţia din domeniu la nivel internaţional, scrie Financial Times.

GlaxoSmithKline, Pfizer, Bristol-Myers Squibb şi Eli Lilly, se află pe lista companiilor farma care au recunoscut că au fost contactate de autorităţi în legătură cu investigaţiă. Grupul american Merk a anunţat săptămână trecută că a fost contactat şi cooperează cu anchetatorii.

Potrivit unui avocat din industrie apropiat procedurilor de investigare, justiţia americană încearcă să determine dacă grupurile farmaceutice au ignorat un "risc sistemic" în industria globală a medicamentelor şi dacă au încălcat reglementări anti-corupţie din SUA şi pieţele unde mai activează.

Reglementarea ridicată a domeniului precum şi faptul că multe pieţe din afara SUA sunt finanţate de state fac din acest domeniu o ţintă firească pentru departamentul de Justiţie, a precizat sursa.

Ancheta se află într-un stadiu preliminar însă are prioritate ridicată în cadrul departamentului.

În timp ce tratamentele oferite de către grupurile farmaceutice - deplasări ale medicilor la conferinţe şi seminarii de specialitate cu toate cheltuielile acoperite de grupurile farmaceutice - au fost mereu considerate un risc pentru companii, ancheta justiţiei americane vizează toate aspectele firmelor care activează pe pieţele din afara SUA, au precizat sursele. Acest lucru include şi recrutarea medicilor pentru stagii în clinici private. În unele pieţe, aceiaşi medici fac parte din comisiile de stat care avizează sau resping comercializarea unui medicament pe piaţa locală.