„Careul de aşi“ care a făcut exit din imobiliare după ce a administrat malluri şi birouri de două miliarde de euro

Autor: Cristi Moga 15.08.2010

Patru dintre cei mai experimentaţi executivi din imobiliarele româneşti - Reuven Havar, Michael Lloyd, Alexander Hergan şi, săptămâna trecută, Ibrahim Paksoy - au renunţat în acest an la funcţiile de conducere a unora dintre cei mai puternici jucători de pe piaţa locală, după ce au administrat de-a lungul timpului active de peste două miliarde de euro.



Cei patru aveau o experienţă cumulată de peste 30 de ani pe piaţa imobiliară locală şi au fost implicaţi în dezvoltarea sau administrarea unor proprietăţi cheie din Bucureşti, precum mallurile Cotroceni Park, Băneasa Shopping City, Plaza România, Bucureşti Mall sau Iris Shopping Center din Titan, precum şi a clădirilor de birouri Charles de Gaulle Plaza, Anchor Plaza Metropol sau Băneasa Business & Technology Park.

În prezent, cei patru nu mai au nicio funcţie de conducere în imobiliarele româneşti.

"Am lucrat pentru acelaşi grup timp de 14 ani, din care şase ani şi jumătate în Anchor Grup. Este o perioadă foarte lungă, după care am decis să iau o scurtă pauză. Voi pleca în vacanţă, iar apoi voi analiza ce opţiuni am. Aş prefera să rămân în România", a declarat pentru ZF Ibrahim Paksoy, cel care a condus din 2004 operaţiunile din România ale Anchor Grup.

Din poziţia de CEO al Anchor Grup, Paksoy a administrat dezvoltarea clădirii de birouri Anchor Plaza şi a ansamblului InCity Residences cu 500 de apartamente şi a condus mallurile Plaza România şi Bucureşti Mall, două dintre mallurile cu cele mai mari vânzări din Bucureşti. Per total, Paksoy a administrat active evaluate la aproximativ jumătate de miliard de euro.

"Nu am deocamdată niciun fel de opţiuni. Mă gândesc de ceva timp să plec, dar am vrut să separ lucrurile între activitatea mea la Anchor şi viitorul meu profesional. Nu am vrut să combin aceste lucruri. Îmi place real estate-ul, dar aş putea face şi altceva. Necesităţile firmelor sunt diferite", a mai spus Paksoy.

Firma pe care o administra Paksoy deţinea totodată şi un portofoliu semnificativ de terenuri destinate construirii unor noi clădiri de birouri şi ansambluri rezidenţiale. Pe unul dintre aceste terenuri a fost începută construcţia clădirii Anchor Plaza Metropol, o investiţie de 50 de milioane de euro demarată în 2008, dar la care lucrările au fost sistate în urmă cu circa un an şi jumătate din lipsa chiriaşilor.

Criza provoacă greşeli

Dar şi alţi dezvoltatori experimentaţi au greşit, neanticipând corect piaţa. Spre exemplu, Alexander Hergan recunoştea că primul proiect rezidenţial al Avrig 35, în zona Eminescu din Bucureşti, a fost gândit greşit. Drept urmare, pe terenul unde ar fi trebuit construit un bloc cu apartamente de lux în prezent se află doar o structură de beton cu un etaj.

Hergan a părăsit însă conducerea Avrig 35, grup fondat de el în urmă cu 11 ani. Doar proprietăţile vândute de Hergan de-a lungul timpului au costat circa 340 de milioane de euro. În plus, grupul de investitori format de el alături de mai mulţi oameni de afaceri americani mai deţine o participaţie de 50% din turnul de birouri Tower Center din zona Piaţa Victoriei, construieşte alt proiect de birouri pe strada Avrig şi controlează un portofoliu format din zeci de parcele de teren cumpărate de-a lungul timpului. Hergan a rămas în acţionariatul grupului, dar poziţia de CEO a fost preluată de către Haydn Wright.

"Mâna dreaptă" în imobiliare pentru Popoviciu şi Patriciu

Pe de altă parte, britanicul Michael Lloyd a părăsit România, cel puţin temporar, după ce a lucrat timp de opt ani pentru Gabriel Popoviciu şi un an şi jumătate pentru Dinu Patriciu, cărora le-a administrat portofoliile imobiliare - megaproiectul Băneasa controlat de Popoviciu în nordul Capitalei şi activele cumpărate de Patriciu de la Fabian, Deutsche Land şi Rutley.

La proiectul din Băneasa britanicul a fost implicat în dezvoltarea zonei comerciale - mallul Băneasa Shopping City, magazinul IKEA şi celelalte box-uri din proiect -, precum şi la primele faze din Băneasa Business & Technology Park şi Băneasa Rezidenţial, investiţii de circa 400 de milioane de euro.

A făcut cel mai scump mall şi a plecat

Începutul de an a adus şi plecarea israelianului Reuven Havar, managerul care a coordonat dezvoltarea celui mai scump mall din România - Cotroceni Park, o investiţie de 300 de milioane de euro. Havar a părăsit la rândul său România, dar a lăsat de înţeles că s-ar putea întoarce la conducerea unei alte companii imobiliare. Dar aceşti manageri mai au nevoie şi de condiţii favorabile de piaţă pentru a dezvolta noi proiecte imobiliare.

Ibrahim Paksoy, 39 de ani

Reuven Havar, 61 de ani

Michael Lloyd, 43 de ani

Alexander Hergan, 63 de ani