Băncile au scumpit în iunie creditele pentru populaţie

Autor: Ciprian Botea 15.08.2010

După ce în primăvară încercau să atragă clienţi la credite chiar şi cu dobânzi de o singură cifră la lei, băncile au schimbat direcţia şi în iunie au scumpit împrumuturile de retail pentru prima dată în ultimele şase luni.



Dobânda anuală efectivă la creditele de consum în lei a crescut în iunie cu mai mult de jumătate de punct procentual, până la 17,8%, după ce în luna anterioară fusese atins un minim al ultimilor doi ani şi jumătate, potrivit datelor BNR. Analiştii spun că intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă privind creditele de retail a forţat băncile să lege costul împrumuturilor de un indicator transparent, clienţii fiind acum expuşi la fluctuaţiile dobânzilor interbancare.

"Creditele noi sunt, potrivit legii, legate de ROBOR şi atât timp cât dobânzile pe piaţa interbancară au crescut este normal ca şi creditele să se scumpească. Clienţii sunt expuşi acum la riscul fluctuaţiei dobânzilor interbancare, spre deosebire de trecut, când erau protejaţi de dobânzile administrate", comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Dobânda medie pentru depozitele pe trei şi şase luni atrase de pe piaţa interbancară s-a situat în iunie în jurul a 7% pe an, cu aproximativ un punct procentual mai mult decât în luna anterioară şi cu două puncte peste nivelul din martie-aprilie.

Bancherii spun acum că în următoarele luni dobânzile la creditele pentru populaţie vor rămâne cel mult la nivelul actual.

"Inflaţia creşte, aşadar costul împrumuturilor nu are cum să mai scadă", spune directorul de retail al unei bănci din top zece.

Prognozele indică o creştere a inflaţiei până spre 8% în decembrie, astfel că băncile plătesc mai mult pentru depozitele atrase de la clienţi, astfel încât bonificaţiile să acopere cel puţin rata inflaţiei. În iunie, dobânzile la depozitele în lei au crescut pentru prima dată în ultima jumătate de an, până la o medie de 6,6% pe an. În plus, bancherii încearcă să contracareze cu bonificaţii mai mari impozitarea cu 16% a veniturilor din dobânzi începând cu 1 iulie.

În paralel, băncile au scumpit uşor şi creditele ipotecare în euro, dobânda anuală efectivă urcând până la 5,7% la sfârşitul lui iunie, nivel similar cu cel înregistrat la începutul anului. Şi indicatorul Euribor - dobânda medie la care se împrumută între ele băncile din zona euro - s-a situat pe o pantă ascendentă în iunie, când costul pentru depozitele atrase pe trei luni a depăşit 0,7% pe an. În schimb, la creditele ipotecare în sold dobânda a continuat să se menţină pe o uşoară tendinţă de scădere.

Bancherii au majorat însă cu o jumătate de punct procentual costurile pentru creditele de consum în lei aflate în sold, dobânda medie pentru împrumuturile cu scadenţa între unu şi cinci ani ajungând la 17,6% pe an, faţă de 17% în luna anterioară. Dobânzile la creditele în portofoliu rămân o sursă importantă de venit pentru bănci, în contextul în care volumul creditelor noi rămâne limitat.

Creşterea ratelor plătite de clienţii vechi lasă şi mai puţini bani pentru consum în buzunarele românilor, întârziind astfel revenirea economiei. Analiştii spun însă că impactul asupra clienţilor rămâne atât timp cât majorările de dobândă nu sunt semnificative.

"Atât timp cât creşterile de dobândă nu sunt consistente, impactul asupra clienţilor ar trebui să fie limitat. Nu văd posibilitatea unei creşteri masive a dobânzilor, pentru că ar fi dificil de suportat pentru clienţi în această perioadă", apreciază Anghel.

Urcă şi dobânzile la depozite

La nivelul întregii pieţe, dobânzile au crescut în iunie mai repede la depozitele noi decât la creditele noi, astfel că marjele de câştig ale băncilor s-au restrâns până la 4,6% la lei şi 2,8% la euro. În a doua parte a anului, presiunea asupra marjelor de dobândă s-ar putea accentua, deoarece băncile încearcă să atragă noi deponenţi sau cel puţin să îi păstreze pe cei existenţi în contextul creşterii presiunilor inflaţioniste şi al impozitării veniturilor din dobânzi.

În schimb, băncile continuă să ţină cu dinţii de marjele de dobândă la creditele şi depozitele în sold, la lei acestea urcând în iunie la aproape 7,2%, cu două puncte procentuale peste nivelul din perioada similară a anului trecut.

Portofoliul existent este o sursă importantă de venituri pentru bănci într-un moment în care acestea se aşteaptă la un nou val de credite neperformante, iar volumul de credite noi este foarte scăzut. În iunie, de exemplu, creditul neguvernamental a urcat cu doar 3,8%, fiind susţinut aproape integral de componenta în valută.