Băncile scumpesc creditele în loc să le ieftinească. Cum comentaţi?

Autor: Ciprian Botea 15.08.2010

Bancherii au început din vară să scumpească din nou creditele pentru populaţie după ce reduseseră gradual dobânzile în primele luni ale anului, speriaţi de perspectiva creşterii inflaţiei şi a costurilor de refinanţare. Orice sumă plătită în plus la bancă înseamnă un minus pentru consum într-un moment în care economia încearcă să iasă din recesiune şi este evident că nu va reuşi acest lucru doar pe baza cererii externe.

Astfel, în timp ce în economiile din Occident băncile au micşorat dobânzile pentru a a ajuta la relansare, în România îşi transferă costurile integral asupra populaţiei şi companiilor. Ca urmare, politica BNR de micşorare a dobânzii de referinţă, nici aceasta foarte decisă, este lipsită de efecte.

În iunie, băncile au majorat în medie cu 0,6 puncte procentuale costul creditelor de consum în lei aflate în sold. Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele noi a urcat cu 0,5%, până la 17,8%, arată datele BNR.

"Ordonanţa de Urgenţă privind creditele de retail cere ca toate împrumuturile noi să fie legate de ROBOR (indicele pieţei monetare interbancare - n. red.), iar dobânzile pe piaţă au crescut în iunie. Mai mult, în perioada următoare costul împrumuturilor nu are cum să mai scadă având în vedere prognozele de creştere a inflaţiei", comentează directorul de retail al unei bănci din top zece.