Cea mai mare economie europeană duce în spate zona euro şi tot bătrânul continent. Germania creşte cu 3,7%

Autor: Cristina Roşca 15.08.2010

Economia Germaniei a avansat în trimestrul doi cu cel mai rapid ritm de la reunificarea statului în urmă cu două decenii. Cea mai dezvoltată economie de pe bătrânul continent a condus plutonul economiilor din zona euro, ajutându-le să crească peste aşteptări. Şi Franţa a crescut peste estimări. Din păcate creşterea susţinută a marilor economii se temperează.



Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului, alimentând creşterea zonei euro până la 1%, cel mai puternic avans din ultimii patru ani. Economiştii estimaseră o creştere de 1,3% pentru Germania şi de 0,7% pentru blocul statelor care împart moneda euro. Creşterea economică anuală a Germaniei a fost chiar mai puternică, de 3,7%, a doua cea mai puternică de la nivelul Uniunii Europene după cea a Slovaciei de 4,9%. Atât economia zonei euro, cât şi cea a Uniunii Europene au avansat cu 1,7% în perioada aprilie-iunie comparativ cu perioada similară a anului trecut.

"Germania este personajul principal în această poveste", a spus Juergen Michels, economist-şef pentru zona euro în cadrul Citigroup din Londra. "Deşi există în continuare riscuri ce apar din cauza eforturilor de consolidare fiscală realizate de ţările de la periferia continentului, Europa nu va fi victima unei recesiuni în W."

Performanţa Germaniei pune într-un con de umbră statele din sudul continentului, care încă luptă pentru a-şi reveni după criza datoriilor.

Grecia s-a adâncit în recesiune, economia Spaniei a avansat însă mai puţin decât estimaseră economiştii, iar investitorii îşi exprimă din nou temerile privind deficitele bugetare.

Performanţă problematică

Cei mai mulţi specialişti spun că reuşita Germaniei ar putea să creeze probleme la Banca Centrală Europeană.

"Pentru BCE această situaţie ar putea fi o adevărată bătaie de cap", este de părere Marco Annunziata, economist-şef la UniCredit Group din Londra. "Dacă BCE ar fi Bundesbank - banca centrală a Germaniei - ar majora rapid ratele dobânzii. Spania, Grecia şi Italia nu îşi pot însă permite".

Economia Greciei s-a contractat cu 1,5% comparativ cu primele trei luni ale anului, după ce în trimestrul întâi scăzuse cu 0,8%. An la an PIB-ul statului a pierdut 3,5%, a doua cea mai slabă performanţă după cea a Letoniei de minus 3,9%.

În cazul Spaniei avansul trimestrial a fost de 0,2%, după 0,1% în perioada ianuarie-martie. Comparativ cu acceaşi perioadă a anului trecut economia Spaniei s-a contractat cu 0,2%.

Nici Ungaria nu a reuşit să posteze o creştere a PIB-ului. Acesta a rămas neschimbat comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor preliminare făcute publice de Biroul Naţional de Statistică de la Budapesta, după o creştere de 0,6% în primele trei luni. Evoluţia pozitivă a exporturilor nu a reuşit să compenseze efectul măsurilor de austeritate care au sugrumat cererea internă. An la an însă economia a avansat cu 0,1% în perioada aprilie-iunie.

Nici România nu a avut o evoluţie pozitivă, astfel economia a continuat să se contracte cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2009, deşi trimestrial a existat un avans de 0,3%.

În Vest e mai bine

Germania nu a fost singura ţară cu o performanţă peste aşteptări. Economia Franţei a avansat cu 0,6% în trimestrul doi comparativ cu lunile precedente, devansând estimările economiştilor.

Creşterea anuală a PIB-ului a fost de 1,7%. Cererea pentru exporturile din hexagon a ajutat sectorul manufacturier şi a animat investiţiile. Economia a avansat timp de cinci trimestre consecutive, după un an de recesiune - cea mai gravă de după cel de-al Doilea Război Mondial. Investiţiile totale realizate de companii şi gospodării au crescut pentru prima dată în ultimii doi ani, potrivit unor declaraţii oficiale, contribuind la creşterea cererii interne.

"Cifrele sunt încurajatoare", a spus ministrul de finanţe francez Christine Lagarde. "Sper să intrăm într-un cerc vicios" unde investiţiile din sectorul privat conduc la crearea de locuri de muncă, a adăugat ea.

Economia Germaniei, principalul partener comercial al Franţei, a avansat tot pe fondul creşterii exporturilor, dar şi al înmulţirii investiţiilor.

Bursele au reacţionat bine în primă instanţă după anunţul rezultatelor Germaniei, însă s-au depreciat ulterior, iar prima pentru obligaţiunile elene la 10 ani a crescut cu 10 puncte de bază până la 807 puncte.

Ultimele rezultate evidenţiază o zonă euro divizată. Germania este responsabilă pentru aproape două treimi din expansiunea blocului, deşi PIB al statului nu reprezintă decât un sfert din economia zonei euro. Exporturile, principalul motor al economiei germane, ar putea atinge din nou nivelul anterior crizei până la sfârşitul anului viitor, în condiţiile în care cererea din ţările emergente, inclusiv China, creşte.

În luna iunie exporturile au crescut de două ori mai mult decât estimaseră economiştii.

Avem un deficit comercial de 300 mil. € în relaţia cu Germania

Occidentul ajută Europa de Est să crească