Gabriel Sandu vrea să ia 24 mil. € de la ANCOM, pe care să-i transfere în conturile SN Radiocom

Autor: Adrian Seceleanu 15.08.2010

Radiocom, furnizor de servicii de comunicaţii şi broadcasting deţinut de stat, ar putea primi despăgubiri de 23,9 mil. euro pentru eliberarea în anul 2008 a unor frecvenţe radio care urma să fie scoase la vânzare şi utilizate pentru furnizarea de servicii de internet în special în mediul rural, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Comunicaţiilor (MCSI).

Banii ar urma să fie plătiţi din taxele strânse de la operatorii de telecom de către autoritatea de reglementare în comunicaţii.

"Se aprobă acordarea unei despăgubiri în valoare de 92.420.939 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 14.756.286 lei, către Societatea Naţională Radiocomunicaţii SA, pentru investiţiile efectuate în scopul eliberării benzilor de frecvenţă din spectrul 3600-3800 Mhz", potrivit proiectului care este propus Guvernului de MCSI.

Conform documentului, banii ar urma să fie transferaţi la Radiocom de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care are în acest an un buget de 290,9 mil. lei (circa 70 mil. euro).

Proiectul MCSI nu prevede însă cum se va realiza practic transferul de bani, în condiţiile în care bugetul ANCOM este aprobat de Parlament, care ar trebui astfel să-şi dea avizul asupra introducerii unei noi cheltuieli reprezentând aproape 40% din bugetul autorităţii. Proiectul a fost avizat negativ de ANCOM şi mai aşteaptă "rezoluţia" şefului CNA şi a miniştrilor de finanţe, cultură şi justiţie.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, "Radiocom a înţeles deplin necesitatea de a elibera spectrul de frecvenţe", dar "proiectul nu a adus o creştere de capacitate de transport, iar noua tehnologie este mai sensibilă decât cea înlocuită; (…) costurile efective ale proiectului de eliberare bandă în valoare totală de 23.912.000 euro nefiind compensate până în prezent". Ministerul Comunicaţiilor susţine că eliberarea benzilor de frecvenţe de către Radiocom "a adus în mod evident avantaje incontestabile statului român, cum ar fi permiterea dezvoltării de servicii de internet în bandă largă în banda eliberată, cu toate avantajele ce derivă din acest aspect (încasarea taxei de licenţe şi utilizare spectru, dezvoltarea unor noi servicii şi reducerea decalajului rural - urban".

Până în acest moment însă statul român nu a reuşit să vândă nicio licenţă unui operator privat pentru spectrul radio eliberat de Radiocom în 2008. La prima licitaţie, organizată în 2009, îşi anunţaseră participarea nume precum Vodafone, RCS&RDS sau Cosmote însă nicio companie nu a depus ofertă din cauza taxei mari de licenţă, de 7,5 mil. euro. O a doua licitaţie nu a mai avut loc, iar anul trecut ANCOM a anunţat că o frecvenţă mai potrivită pentru serviciile de internet mobil ar fi cea de 2,5 GHz, utilizată în prezent de Ministerul Apărării.