China ajunge a doua putere mondială în trimestrul doi

Autor: Catalina Apostoiu 16.08.2010

China a devansat Japonia în trimestrul al doilea, devenind a doua cea mai mare economie a lumii după Statele Unite, după circa trei decenii în care statul comunist a postat creşteri economice record.

Produsul Intern Brut al Japoniei a fost 1.288 mld. dolari (1.000 mld. euro) în trimestrul doi, inferior celui al Chinei, de 1.337 mld dolari (1.040 mld. euro). Pe primul semestru al acestui an, însă, Japonia şi-a menţinut poziţia de cea de-a doua mare economie a lumii.

Un oficial guvernamental japonez a declarat totuşi că această comparaţie nu este corectă, având în vedere faptul că China nu raportează date ajustate sezonier.

Mai mult, dacă este să comparăm cele două state după PIB-ul per capita, un indicator al nivelului de dezvoltare al unui stat, China se află pe poziţia 99 în lume în 2009, potrivit FMI, cu un PIB per locuitor de 6.500 de dolari, în timp ce Japonia se situează pe poziţia 23, cu 32.600 de dolari. China stă mai slab şi decât România, unde PIB-ul pe locuitor este aproape dublu, 11.900 de dolari,

Ţara Soarelui Răsare a avut o evoluţie slabă în trimestrul secund, evoluţie ce s-ar putea prelungi şi în următoarele şase luni. Economia Japoniei a avansat cu mai puţin de o cincime din ritmul anticipat de economişti în trimestrul doi, coborând pe poziţia a treia a podiumului şi sporind dovezile referitoare la fragilitatea ritmului de redresare a economiei mondiale, scrie Bloomberg.

PIB-ul japonez a înregistrat o creştere anualizată de 0,4% în trimestrul încheiat pe 30 iunie, comparativ cu creşterea de 2,3% estimată de economişti.

Situaţia actuală reflectă cele două decenii de stagnare economică a Japoniei, în timpul cărora guvernul a acumulat cea mai mare datorie publică din lume, indicele Nikkei 225 a pierdut trei sferturi din valoare, iar populaţia a început să scadă. Revenirea Japoniei de pe urma celei mai severe recesiuni postbelice a fost afectată de aprecierea yenului până la un maxim pe 15 ani în raport cu dolarul. Ritmul de creştere al exporturilor a încetinit, iar cheltuielile consumatorilor au stagnat în trimestrul doi.

Faţă de trimestrul anterior, economia japoneză a avansat cu 0,1%, cea mai lentă expansiune din rândul celor mai mari şase economii. China ar putea deveni în acest an a doua mare economie a lumii, PIB-ul din 2010 fiind de peste 90 de ori mai mare decât în momentul în care liderul Deng Xiaoping a renunţat la politicile comuniste în favoarea reformelor pentru o piaţă liberă în urmă cu circa trei decenii.

Creşterea economiei chineze se temperează pe fondul măsurilor guvernamentale de restricţionare a creşterii creditării şi descurajare a achiziţiei mai multor proprietăţi.

Totuşi, China va prelua de la Statele Unite titlul de cea mai mare economie a lumii în jurul anului 2020, conform analiştilor Goldman Sachs şi PricewaterhouseCoopers.