Noua lege ANI: toată averea demnitarilor, din nou la vedere

Autor: Iulian Anghel 16.08.2010

Demnitarii se vor vedea obligaţi să publice din nou pe site-urile instituţiilor declaraţii de avere complete după ce, ieri, Camera Deputaţilor, aflată în sesiune extraordinară, a aprobat noi modificări la Legea privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Legea mai trebuie să treacă şi de Senat, acolo unde, în vară, mai multe prevederi esenţiale pentru controlul averilor demnitarilor fuseseră eliminate, lucru care a atras Bucureştiului critici virulente din partea Comisiei Europene.

Potrivit deciziei Senatului, din vară, demnitarii depuneau două declaraţii, una confidenţială, cu toate elementele detaliate, iar alta publică, în care lipseau date despre averea membrilor familiei, prevedere modificată ieri de Cameră care a decis că toate datele despre averi sunt publice.

În lege au fost reintroduse comisiile de anchetă de pe lângă Curţile de Apel care verifică veridicitatea declaraţiilor de avere. De asemenea, legea prevede că declaraţiile complete de avere vor fi afişate pe site-urile instituţiilor - cu datele de identificare înceţoşate -, iar formularul declaraţiei va conţine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va apărea fiind adresa imobilelor. Membrii Consiliului Economic şi Social şi liderii de sindicat vor fi obligaţi şi ei să depună declaraţii.

De asemenea, Camera a stabilit reintroducerea în legea ANI a termenului de trei ani după finalul mandatului unui demnitar în care Agenţia poate face verificări, faţă de un an, cum decisese Senatul.

Comisia Europeană a publicat în vară cel mai critic raport asupra Justiţiei din România de când au început să fie publicate astfel de rapoarte, în urmă cu trei ani.

"Noua lege ANI subminează grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate şi nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării", se arăta în raportul de monitorizare al Comisiei Europene.

Legea a ajuns din nou în dezbaterea Parlamentului după ce preşedintele Traian Băsescu a susţinut, pe temei de tehnică legislativă, că ea este neconstituţională, lucru acceptat de Curtea Constituţională.

Băsescu a susţinut că are elemente că, dacă lucrurile nu se remediază, aderarea României la spaţiul Schengen, în 2011, ar putea fi compromisă.

Legea mai trebuie să treacă şi de Senat, care este cameră decizională. Deputaţii PSD au absentat de la şedinţa în care s-a dezbătut legea.