Marex Brăila: De unde să vină relansarea consumului dacă veniturile oamenilor tot scad?

Autor: Diana Tudor Stoica 17.08.2010

Producătorul de mezeluri Marex, cea mai mare companie din cadrul grupului din Brăila controlat de familia Moraru, estimează pentru anul acesta o creştere de până la 5% a vânzărilor după ce a finalizat anul 2009 cu o cifră de afaceri de peste 87 de milioane de euro.

"Principala provocare a anului 2009 a fost menţinerea funcţionării echilibrate a companiei într-un mediu economic instabil şi mai ales total imprevizibil. În ceea ce priveşte 2010, credem în menţinerea nivelului actual al vânzărilor şi chiar într-o creştere de până la 5% în comparaţie cu 2009. De asemenea, nivelul rentabilităţii se va menţine sau va creşte uşor", a declarat Marin Moraru, directorul general şi acţionar al grupului de companii Marex.

El a adăugat că estimările sunt realizate pe fondul evoluţiei rezultatelor companiei din primele cinci luni ale acestui an, când, potrivit lui Moraru, cifra de afaceri a fost relativ egală cu cea obţinută în aceeaşi perioadă a anului 2009.

Nu vede o revenire rapidă a consumului

Cu toate acestea, Moraru afirmă că nu există semne de revenire a consumului pe plan local şi că acest fenomen va continua să se menţină pe termen scurt. "Nu cred în apariţia unor semne de revenire a consumului pe fondul existenţei unor premise certe de scădere a veniturilor populaţiei şi implicit a puterii de cumpărare", a declarat acţionarul Marex.

Marex a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 87,3 milioane de euro, în creştere cu 4% faţă de 2008, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii companiei. Deşi rezultatul a fost sub aşteptările iniţiale ale producătorului din Brăila, care viza pentru anul trecut realizarea unei cifre de afaceri de 400 mil. lei (peste 90 mil. euro), ca urmare a efectelor crizei economice, Marex s-a numărat printre puţinele companii din industria alimentară care a înregistrat o creştere a afacerilor în 2009.

Vrea fabrici de energie regenerabilă

Proprietarul Marex intenţionează să investească pe termen scurt aproximativ şase milioane de euro în construirea unor unităţi de energie regenerabilă din biomasă prin accesarea fondurilor europene atât prin intermediul Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cât şi prin Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice (POS CCE).

Această decizie a fost luată după ce grupul Marex a intrat anul trecut pe piaţa de bioetanol pentru combustibil prin deschiderea unei unităţi de producţie care funcţionează în prezent la capacitate maximă.

"Anul acesta lucrăm la proiecte pentru accesarea de fonduri cu termene de punere în funcţiune în 2012-2013. Am depus deja o cerere de finanţare de 5,7 milioane de euro pentru realizarea unei uzine de energie regenerabilă din biomasă bazată pe gunoiul de grajd de la porci şi una pentru o uzină bazată pe deşeuri din abatorizare şi de la fabricarea bioetanolului şi din silozul de porumb", a explicat Moraru.

Business variat

Grupul de firme din Brăila este format din companiile Marex (deţine fabrica de alcool, abatorul şi fabrica de preparate din carne), Stejar Prodimpex (asigură distribuţia băuturilor alcoolice marca Imperial şi alcoolul sanitar Marex) şi Vegetal Trading (specializată pe producţia de furaje şi partea de zootehnie).