Vânzările grupului lui Octavian Radu au scazut cu 12% în primul semestru, pâna la 56 de milioane de euro

Autor: Mirabela Tiron 17.08.2010

Afacerile grupului RTC Holding, care include companii ce activeaza pe piata de curierat, papetarie, carte, fashion si productie, controlate de omul de afaceri Octavian Radu, s-au redus în primul semestru al anului cu 12%, pâna la 56 de milioane de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

În urma cu câteva luni, retailerul de carte Diverta, cu datorii de 10 milioane de euro si afaceri de 30 mil. euro în 2009, dar si compania de curierat TCE Logistica, cu datorii de 8,5 milioane de euro, parte a grupului RTC Holding, au intrat în insolventa, urmând sa treaca printr-un proces de reorganizare.

"La nivel de grup am ajuns sa nu mai pierdem bani operational, fata de 2009, când aveam în primele sase luni pierderi de 2 milioane de euro. Tinând cont de sezonalitatea specifica sectoarelor noastre de activitate, am speranta ca semestrul al doilea ne va aduce din nou în zona profitului net", a declarat Octavian Radu.

Ritmul de scadere al vânzarilor din primul semestru, de 12%, s-a redus însa fata de aceeasi perioada din 2009, când unele companii din grup, precum librariile Diverta, raportau scaderi cu 30% ale businessului.

Radu, 48 de ani, este unul dintre cei mai activi antreprenori români, el începând sa faca afaceri în 1990, când importa hârtie din Polonia în Germania, si a ajuns sa detina în România librariile Diverta, divizia de fashion Rafar, divizia de distributie si birotica Proffice, divizia de curierat TCE si divizia de solutii informatice Sistec. Companiile din grupul lui Octavian Radu au rulat anul trecut 130 de milioane de euro, potrivit aprecierilor omului de afaceri.


"Librariile Diverta sunt din nou afectate din cauza majorarii taxei pe valoarea adaugata (care a crescut de la 19% la 24% - n. red.). Suntem în continuare pe linia de plutire si sper ca TVA-ul sa fie ultimul soc primit", a precizat Radu. În ceea ce priveste compania de curierat TCE Logistica, unul dintre primii cinci curieri de pe piata locala, Octavian Radu spune ca este din ce în ce mai bine. "Reorganizarea îsi arata rezultatul. Daca lucrurile merg macar la fel cum sunt acum si daca nu ne paste vreo noua surpriza, nu exista niciun motiv de o alta insolventa în grupul RTC", a mentionat Octavian Radu.

Cu toate acestea, pe lânga diviziile de carte si curierat, si compania de fashion Rafar, care opereaza magazine sub branduri ca Debenhams, Aldo, Olsen, Mandarina Duck, Kipling si Bijoux Terner, se confrunta cu dificultati.

"Pe fashion am închis o serie de magazine mici, dar am ramas cu ceea ce era mai important: Debenhams si Aldo", a spus el, fara a oferi alte detalii. Pe de alta parte, compania Flaro, cu activitati de productie în industria auto, electronica si electrotehnica, a înregistrat o crestere a afacerilor pe fondul evolutiei pozitive a exporturilor, care a atins nivelul anilor 2007-2008, dupa cum spune omul de afaceri, fara a preciza valoarea cifrei de afaceri.