Paradoxul Alro: producţia creşte, preţul aluminiului creşte, dolarul creşte, dar profitul scade

Autor: Adrian Ionut Cojocar 17.08.2010

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) - una dintre cele mai mari companii locale -, controlat de grupul Vimetco, deţinut de investitori ruşi, a înregistrat o scădere cu 18% a profitului net în primul semestru, la un nivel de 28,9 mil. lei (8,9 mil. euro), deşi paradoxal a beneficiat de factori mult mai favorabili decât în primele şase luni din 2009.

Astfel, preţul aluminiului a atins la bursa din Londra o cotaţie medie de 2.160 dolari/tonă în primul semestru din 2010, în creştere cu 48% faţă de nivelul mediu din primele şase luni ale anului anterior. Vânzările fizice au crescut, de asemenea, în condiţiile în care Alro a produs cu 13,8% mai mult aluminiu primar în acelaşi interval, iar producţia de aluminiu procesat (cu valoare adăugată mai mare) s-a dublat. Cursul mediu de schimb al dolarului s-a menţinut în primul semestru la un nivel apropiat de 3,16 lei/dolar. În perioada ianuarie-iunie 2009 cursul mediu al dolarului a fost de 3,17 lei.

"Explicaţia ar putea fi un transfer de profit în cadrul grupului care se practică la coloşii de acest gen unde interesul acţionarilor minoritari este foarte redus din cauza free-floatului foarte mic. Şi rezultatul din exploatare pe trimestrul al doilea ar fi trebuit să fie mai bun", a comentat un analist din piaţă.

În trimestrul al doilea, Alro a trecut pe pierdere cu 22 mil. lei, după ce înregistrase un câştig net de 8 mil. lei în acelaşi interval din 2009. Aceasta în ciuda faptului că vânzările producătorului de aluminiu au crescut în perioada aprilie-iunie cu aproape 40%, la 461 mil. lei (circa 108 mil. euro). Rezultatul negativ a fost cauzat de pierderile înregistrate din operaţiunile financiare. "Rezultatul financiar este negativ în sumă de -103 mil. lei, rezultat afectat de înregistrarea pe cheltuieli a diferenţelor de curs valutar în sumă de 220 mil. lei", se arată în raportul semestrial al companiei.

Este pentru prima dată în ultimii patru ani când Alro Slatina înregistrează pierderi pe partea financiară. Practic, rezultatul negativ înregistrat de companie din acest segment pe primul semestru este mai mare şi decât câştigurile obţinute în cei trei ani anteriori din activităţi financiare, care au cumulat 77,3 mil. lei.

Deşi Alro ar fi trebuit să beneficieze de întărirea dolarului faţă de moneda locală pentru că exportă o mare parte a producţiei, iar vânzările companiei sunt în dolari, firma are şi datorii în valută, a căror valoare a fost reevaluată la 30 iunie la un curs mult mai mare decât cel mediu de pe parcursul primei jumătăţi a anului şi decât cel de la finele anului precedent.

Potrivit calculelor ZF, diferenţele de curs negativ cauzate de reevaluarea datoriilor de 180 mil. dolari ale Alro, care au fost refinanţate în august printr-un credit de la BERD, s-ar fi ridicat la 114 mil. lei în primul semestru, după ce dolarul s-a apreciat de la un nivel de 2,93 lei la finele anului 2009, ajungând la 3,56 lei în data de 30 iunie, reprezentând un avans de 21%.

Răspunsul pentru diferenţa de cheltuieli până la nivelul de 220 de milioane de lei s-ar putea regăsi în pierderile financiare cauzate de importul de materii prime din afară şi costurile de refinanţare ale datoriilor companiei, care a semnat recent un acord în valoare de 180 mil. dolari cu BERD.

"Procesul de refinanţare a datoriei către BERD a implicat şi alte costuri care au majorat cheltuielile financiare. Nu exclusiv, dar o parte din costuri au fost cauzate de aceste cheltuieli", au precizat reprezentanţii companiei.

Ruşii de la Vimetco au repornit în luna octombrie a anului trecut combinatul de la Tulcea, Alum, care furnizează Alro principala materie primă, alumina calcinată, totuşi contracte de furnizare către combinatul din Slatina au fost semnate în 2010 doar pentru perioada iunie-decembrie şi s-au cifrat la 344,6 mil. lei, potrivit raportărilor companiei de pe Bursă.

"Finalizarea procesului de refinanţare, ca soluţie principală pentru restructurarea financiară a datoriilor companiei, va permite revenirea cheltuielilor financiare la un nivel normal", spun reprezentanţii Alro.

Alro Slatina (ALR) a ajuns în luna iulie la o înţelegere de stingere a litigiului cu furnizorul de alumină calcinată Viewside Markets Inc, de la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Londra, termenii fiind însă confidenţiali. Iniţial, Viewside Markets Inc cerea daune de 31-34 mil. dolari în legătură cu rezilierea unui contract încheiat în 2008.

Alro nu a declarat în raportul semestrial faptul că litigiul ar fi influenţat rezultatele financiare pe primele şase luni.