Cei mai mari brokeri locali au renunţat la rivalităţi şi s-au aliat pentru a câştiga mandatul anului - listarea Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 17.08.2010

Trei consorţii formate din cei mai mari opt brokeri de pe piaţa locală de capital şi un intermediar independent au intrat în cursa pentru intermedierea listării Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, însă este posibil ca astăzi să mai fie depuse noi oferte. Mandatul va aduce câştigătorului reputaţie şi experienţă pentru viitoarele listări ale companiilor de stat.

Astăzi, 18 august, la ora 15.00 se deschid ofertele de intermediere a listării Fondului Proprietatea, iar într-un interval de maximum două săptămâni este aşteptată desemnarea câştigătorului.

Ofertele depuse aparţin consorţiilor formate din casele de brokeraj KBC Securities şi UniCredit CA IB Securities, BRD - Raiffeisen Capital&Investment-ING Bank, BCR - societatea cehă de brokeraj Wood-Intercapital Invest, şi societăţii de brokeraj BT Securities care a depus oferta pe cont propriu, potrivit unor surse apropiate fondului. Pentru a câştiga licitaţia şi implicit mandatul de intermediere, brokerii trebuie să depună o ofertă tehnică şi o ofertă financiară. Altfel spus, candidaţii trebuie să demonstreze că sunt pregătiţi să intermedieze o listare de anvergura Fondului Proprietatea şi că au experienţă în pregătirea listărilor şi pe pieţele din regiune. Oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar va fi desemnată câştigătoare, însă dacă comisionul de intermediere cerut va fi prea mic sau peste bugetul fondului, brokerul riscă să fie descalificat chiar dacă fondul nu a făcut public cât anume este dispus să cheltuiască cu listarea. Valoarea estimată a contractului de intermediere este cuprinsă între 30.000 şi 50.000 de euro. Valoarea mică a contractului a ţinut departe marile bănci de investiţii internaţionale care au refuzat să se înscrie în procedura de selecţie.

În procedura de selecţie se califică doar brokerii care în ultimii cinci ani au intermediat tranzacţii în valoare cumulată de minim 300 de milioane de euro, iar cifra medie de afaceri din ultimii doi ani este fie egală sau mai mare de 100.000 de euro.

La nivel local, miza mandatului de intermediere este însă ridicată. Rareş Nilaş, directorul general al societăţi de brokeraj BT Securities, recunoaşte că a intrat în competiţie pentru câştigul de imagine şi notorietate şi mai puţin pentru comision. Reputaţia obţinută de pe urma listării fondului va fi un punct forte în viitor având în vedere că statul român a anunţat că vrea să vândă pe Bursă participaţii la mai multe companii din sectorul energetic, intermedierea unor astfel de oferte fiind mult mai bănoasă.

Miza ridicată explică şi coagularea brokerilor în consorţii în vederea depunerii unei oferte cât mai aproape de cerinţele fondului. Societăţile KBC Securities şi UniCredit CA IB sunt printre cei mai mari brokeri de pe piaţa locală, fiind recunoscuţi pentru faptul că cea mai mare parte a clienţilor acestora sunt investitori instituţionali străini. Cele două au experienţă pe pieţele din Europa Centrală şi de Est. Al doilea consorţiu este format din BRD, Raiffeisen Capital & Investment şi ING. Cei trei jucători au intermediat în aceeaşi formulă listarea Flamingo. Punctul forte al acestui grup stă în experienţa RCI, care a mai câştigat o dată mandatul de intermediere a listării fondului în 2006, iar numele său este legat de cele mai mari IPO-uri de pe piaţa locală de capital - Transelectrica şi Transgaz. De asemenea, divizia de asset management a ING a intrat anul trecut în cursa pentru administrarea activelor fondului.

Consorţiul format din BCR, Wood&Co. şi Intercapital Invest reprezintă un mix de experienţă pe pieţele locală şi din regiune. BCR este cea mai mare bancă locală şi are în spate şi expertienţa grupului austriac Erste, în timp ce brokerii cehi de la Wood&Co. au adus fondul cel mai aproape de listare prin emiterea la Viena a unui produs structurat cu activ suport acţiunile fondului. Intercapital Invest este printre cei mai activi brokeri pe piaţa locală de IPO-uri, numele său fiind legat de singurele oferte publice din ultimii doi ani, precum şi de listarea BVB.

BT Securities a ales să îşi încerce forţele pe cont propriu. Parte din grupul financiar Banca Transilvania, societatea a ocupat prima poziţie în clasamentul celor mai mari brokeri din 2009, intermediind tranzacţii cu acţiuni în valoare de peste 1 mld. lei (240 mil. euro).


386 mil. euro este valoarea tranzacţiilor cu acţiuni intermediate în 2009 de Raiffeisen Capital & Investment, BRD şi ING
350 mil. euro este valoarea tranzacţiilor cu acţiuni intermediate în 2009 de KBC Securities şi UniCredit CA IB Securities
264 mil. euro este valoarea tranzacţiilor cu acţiuni intermediate anul trecut de BT Securities
200 mil. euro este valoarea tranzacţiilor cu acţiuni intermediate în 2009 de BCR, Wood şi Intercapital Invest.
300 mil. euro este valoarea tranzacţiilor cumulate din ultimii cinci ani necesară pentru ca un broker să se califice în procedura de selecţie.