Ştiri bancare pe scurt - 18 august 2010

Ziarul Financiar 17.08.2010

Băncile îşi împrumută lei între ele cu 3% pe piaţa monetară

Dobânzile la care băncile îşi împrumută lei între ele pentru perioade foarte scurte pe piaţa monetară au coborât sub 3% pe an, în condiţiile în care lichidităţile sunt abundente cu o săptămână înainte de sfârşitul actualei perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. Dealerii pot plasa la sfârşitul fiecărei zile leii în exces la BNR în depozite pe o zi, la o dobândă de 2,25% pe an, aceasta fiind practic un prag pentru dobânzile de pe piaţa interbancară. Pe fondul dobânzilor foarte reduse, leul nu a reuşit să beneficieze de sentimentul regional pozitiv, astfel că pe piaţa valutară cotaţiile au rămas în intervalul 4,23-4,24 lei pentru un euro. "Cursul ar putea fi condamnat să rămână într-o bandă foarte îngustă dacă nu apare nicio noutate pe plan local care să dezgheţe piaţa", comentează un dealer. Pe fondul lipsei de interes atât din partea jucătorilor locali, cât şi a celor străini, volumele tranzacţionate sunt foarte reduse.

Doar 6% din economiile populaţiei au scadenţe mai mari de un an

Românii preferă să îşi ţină economiile în depozite pe termen scurt în proporţie covârşitoare, doar 6,5% din sumele depuse la bancă având scadenţe mai mari de un an, potrivit datelor BNR. Spre exemplu, din totalul depozitelor la termen în lei de 17,8 miliarde de lei, doar un miliard de lei, adică 6,1%. Incluzând şi economiile în euro şi dolari, depozitele pe termen mai lung de un an reprezintă echivalentul a 1,9 miliarde de lei, dintr-un total de 29 de miliarde de lei. Sorin Mititelu, director de dezvoltare afaceri şi produse retail la BCR, spunea recent că în general sunt interesaţi de depozitele pe termen lung clienţii cu sume mari, care înţeleg că tendinţa pe termen lung este de scădere a dobâznilor. BCR a derulat în primăvară o campanie pentru atragerea de depozite pe doi ani, reprezentanţii băncii calificând rezultatele drept "pozitive". Nu toate băncile publică însă în ofertele standard dobânzi pentru depozite pe termen mai lung de un an.

Banca Românească reduce din dobânzile la depozite

Banca Românească, filiala locală a grupului financiar elen National Bank of Greece, a redus dobânzile plătite la depozitele în lei şi în valută ale populaţiei. Scăderile de dobânzi au ajuns până la 0,4 puncte procentuale atât la lei, cât şi la euro. "Nivelurile de dobândă sunt actualizate periodic respectând astfel tendinţele de pe pieţele monetare", spun reprezentanţii băncii. Astfel, pentru depozitele în lei pe o lună dobânda este de 7,2% pe an şi urcă la 8% pe an pentru depozitele pe 12 luni. La depozitele în euro dobânzile pornesc de la 3% pe an pentru depozitele pe o lună şi urcă până la 4% pe an pentru plasamentele pe 12 luni. Banca Românească este un jucător de talie medie pe plan local, operând o reţea de 151 de unităţi.

Grupaj realizat de Liviu Chiru