De ce a amânat Guvernul cu trei ani trecerea la televiziunea digitală?

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 17.08.2010

Dincolo de motivaţia vehiculată oficial - "situaţia socio-economică dificilă", decizia a fost luată pentru că Executivul caută o soluţie de a acorda una dintre licenţe societăţii de stat Radiocom, fără a încălca legislaţia comunitară.



Guvernul a amânat săptămâna trecută cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data trecerii României la televiziunea digitală, pentru a găsi o soluţie de a oferi una dintre licenţe Radiocom - compania de stat care difuzează în prezent programele radioului şi televiziunii publice, fără a încălca însă legislaţia comunitară şi a concurenţei, potrivit datelor obţinute de ZF de pe piaţa locală telecom.

Decizia de a amâna cu trei ani tranziţia la televiziunea digitală va duce practic la anularea unei "licitaţii" aflate în curs la care participau şapte companii locale şi internaţionale şi care era organizată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Companiile cumpăraseră caietul de sarcini, iar la data emiterii hotărârii de către Guvern, ANCOM aştepta ofertele companiilor. ANCOM prelungise termenul de primire a ofertelor până la data de 17 septembrie. Stabilirea câştigătorilor urma să fie realizată prin procedura de selecţie comparativă.

Caietul de sarcini fusese achiziţionat de companiile locale RCS&RDS, Radiocom, Media Sat şi Romtelecom şi firmele străine TDF (Franţa), ORS (Austria) şi General Satellite (Rusia).

Hotărârea luată de Guvern nu a fost deocamdată publicată în Monitorul Oficial, dar circulă deja în diferite variante - copii ale documentului fiind obţinute şi de ZF. Reprezentanţii Guvernului şi ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale nu au răspuns întrebărilor ZF pe această temă, privind existenţa documentului, a motivaţiei emiterii acestuia şi a datelor exacte privind noul calendar al tranziţiei la televiziunea digitală.

Motivele oficiale ale amânării tranziţiei la televiziunea digitală, potrivit copiei hotărârii obţinute de ZF, sunt "situaţia socio-economică dificilă" care impune o perioadă mai lungă "pentru pregătirea pieţei şi a cetăţenilor cu privire la tranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală". Nota de fundamentare arată că decizia este justificată prin "scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente într-o perioadă economică dificilă" şi asigurarea unui termen "rezonabil" pentru operatorii economici de a se adapta noilor cerinţe tehnice.

Prin televiziunea analogică terestră utilizatorii pot recepţiona gratuit cu o antenă obişnuită emisiunile transmise de posturile publice (TVR1, TVR2 etc.) şi de cele mai mari staţii comerciale (PRO TV etc.). În România aproximativ 450.000 din cele 7,5 milioane de gospodării utilizează servicii TV analogice. În cazul trecerii la televiziunea digitală aceste gospodării ar fi trebuit fie să se aboneze la un operator de cablu sau satelit TV, fie să cumpere un decodor special pentru a putea recepţiona în continuare emisiuni TV. Potrivit datelor ZF, decizia Guvernului a avut însă în primul rând în vedere faptul că Radiocom avea puţine şanse de a câştiga "licitaţia" de la ANCOM având în vedere atât situaţia financiară (afaceri în scădere, grad ridicat de îndatorare şi pierderi), cât şi ofertele mai puternice care ar fi putut veni de la rivali.

Anul trecut Radiocom a avut venituri de 79,5 mil. euro şi pierderi brute de 3,4 mil. euro, potrivit Registrului Comerţului. Compania avea la finele lui 2009 credite pe termen mediu şi lung de aproximativ 136 mil. euro.

Potrivit datelor ZF, una dintre oferte ar fi putut fi înaintată de un consorţiu format din Orange România şi TDF - grup francez care a construit şi operează reţele de televiziune digitală terestră în mai multe ţări europene, printre care şi Ungaria. Şi Romtelecom a discutat cu mai mulţi operatori - printre care austriecii de la ORS, posibilitatea de a face un consorţiu, potrivit unor surse de pe piaţa locală telecom. ORS operează cea mai mare infrastructură din Austria pentru difuzarea de semnal TV digital terestru. Romtelecom a purtat discuţii şi cu Radiocom pentru formarea unui consorţiu, însă la data anulării "licitaţiei" ANCOM de către Guvern compania nu luase o decizie fermă, potrivit datelor obţinute de ZF de pe piaţă.

Până la apariţia hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial, procedura de selecţie comparativă iniţiată de ANCOM este, legal, încă în curs de desfăşurare.