Eşecul unei preluări ostile: CNVM a anulat oferta de 42 de milioane de euro a miliardarilor de la ArcelorMittal pentru Comvex Constanţa

Autor: Adrian Ionut Cojocar 18.08.2010

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CMVN) a revocat decizia din 2008 prin care a aprobat oferta de preluare a Comvex Constanţa (CMVX) lansată de ArcelorMittal, în valoare de 42 mil. euro, prin care grupul miliardarului Laksmi Mittal încerca să preia controlul operatorului portuar.

Decizia CNVM vine după ce Comvex a obţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anularea acţiunilor pe care firma Expert Placement, parte a grupului ArcelorMittal, le-a subscris în cadrul majorării de capital derulate în 2008 de operatorul portuar.

Decizia instanţei, care este definitivă şi irevocabilă, face ca participaţia deţinută indirect de grupul ArcelorMittal la Comvex să coboare de la 35,9% la 28,1%, deci sub pragul de 33% care îl obliga la derularea unei oferte publice de preluare.

ArcelorMittal a preluat în iulie 2008 un pachet de aproape 36% din acţiunile Comvex, pentru circa 24 mil. euro şi era obligat ca în termen de două luni să lanseze o ofertă publică de preluare pentru restul de acţiuni. Grupul siderurgic a lansat pe 22 octombrie oferta de preluare, după expirarea termenului legal de două luni şi după ce compania a început o majorare de capital.

Acesta a fost şi principalul argument pentru care instanţa a decis anularea acţiunilor subscrise de ArcelorMittal în cadrul majorării de capital.

Comvex a fost reprezentată în acest caz de firma de avocatură Boştină şi Asociaţii.

Oferta ArcelorMittal s-a derulat între 22 octombrie şi 7 noiembrie 2008, când a fost suspendată de către CNVM, rămânând suspendată până în prezent, prin decizii succesive ale comisiei.

Problema este însă ce se întâmplă cu acţionarii Comvex care au subscris în ofertă până la suspendarea ei.

Contactaţi de Ziarul Financiar, reprezentanţii HTI Valori Mobiliare, intermediarul ofertei de preluare a Comvex, au spus că nu pot furniza la acest moment date cu privire la ce se va întâmpla cu subscrierile acţionarilor Comvex care au luat parte la operaţiune.

Cel mai probabil, subscrierile în cauză vor fi anulate ca urmare a deciziei de revocare din partea CNVM având în vedere că operaţiunea de majorare de capital dă peste cap calculele din cadrul ofertei, numărul existent de acţiuni fiind în prezent mai mare.

Majorarea de capital a Comvex din 2008 a fost înregistrată recent la Registrul Comerţului. După majorarea de capital, Solidmet îşi întăreşte participaţia în cadrul Comvex, ajungând la un pachet de control de circa 63%, după ce anterior operaţiunii deţinea 53,9% din companie. Firma din Constanţa este controlată indirect de omul de afaceri Corneliu Idu.

Deşi Comvex a reuşit să respingă preluarea de către ArcelorMittal, operatorul portuar a resimţit efectele conflictului din ultimii doi ani, în condiţiile în care grupul siderurgic, unul dintre principalii clienţi ai companiei, şi-a redirecţionat traficul de mărfuri prin Bulgaria.

Asta a determinat scăderea puternică a afacerilor Comvex în 2009 şi evoluţia nefavorabilă a cursului acţiunilor, care au coborât la 26 de lei faţă de preţul din ofertă, de 55 de lei.

Consiliul Concurenţei a declanşat la începutul anului o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă exercitat de ArcelorMittal Galaţi asupra Comvex, în urma unei plângeri a operatorului portuar privind devierea traficului de mărfuri a grupului siderurgic printr-un port din Bulgaria.

Reprezentanţii Comvex susţin însă că s-au înţeles cu ArcelorMittal şi că în luna iulie au semnat un contract cu gigantul siderurgic pentru următorii cinci ani. Ei nu au oferit mai multe detalii cu privire la acest contract.