De ce au explodat dintr-o dată acţiunile BVB?

Autor: Adrian Cojocar 18.08.2010

Acţiunile operatorului bursier BVB au fost în ultimele şedinţe principalul punct de atracţie al investitorilor care au dus în sus cotaţia cu 16% în decurs de numai două zile.

Creşterile au luat prin surprindere şi brokerii, care spun că nu există un motiv clar care să fi condus la interesul ridicat pentru aceste titluri. Transferurile din ultimele două şedinţe s-au realizat cu peste 0,6% din capitalul operatorului. Firmele de brokeraj sunt principalii acţionari ai BVB, deţinând peste 80% din acţiuni.

Unul dintre aspectele care ar putea influenţa în mod hotărâtor lichiditatea şi rezultatele Bursei este listarea Fondului Proprietatea, care în ultima perioadă pare tot mai aproape, spun brokerii.

"Singurul eveniment care ar putea să mai crească atractivitatea acţiunilor BVB este listarea Fondului Proprietatea care este mai concretă în acest moment, dar nu sigură şi care ar putea aduce un spor de lichiditate pe piaţă. Cred că tranzacţiile cu acţiuni ale fondului ar putea să se ridice la nivelul celor cinci SIF-uri, care fac acum jumătate din piaţă", spune Adrian Mănăilă, proprietarul firmei de borkeraj Eldainvest, care deţine peste 1,5% din acţiunile BVB.

Evenimentul ar putea fi cu atât mai important cu cât rulajele Bursei au fost foarte scăzute în ultimele două luni, lichiditatea zilnică abia situându-se în jurul nivelului de 3-4 milioane de euro.

Alegerile de la Depozitarul Central, o miză pentru brokerii-acţionari ai BVB

Brokerii mai spun că miza alegerilor membrilor CA al Depozitarului Central, pentru care brokerii se vor lupta în adunarea generală de la Bursă de luna viitoare, poate reprezenta un alt motiv pentru care acţionarii încearcă să-şi întărească poziţiile în cadrul operatorului şi să strângă mai multe voturi.

"Creşterea poate fi pusă şi pe baza acelui convocator al AGA din septembrie. Probabil sunt mulţi investitori care vor vrea drepturi de vot în cadrul adunării care va stabili şi candidaţii pe care Bursa îi va susţine în cadrul conducerii Depozitarului Central. Un motiv ar fi acela al măsurilor conducerii pentru optimizarea costurilor şi eficientizarea cheltuielilor, măsuri care încă nu au fost implementate, se fac planuri", consideră Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Estinvest. Firma din Focşani deţine circa 1,7% din acţiunile BVB.

Bursa de Valori Bucureşti controlează Depozitarul Central cu 51% din acţiuni şi propune majoritatea administratorilor societăţii. Alţi brokeri spun că motivaţia mizei alegerilor de la Depozitar nu este întemeiată.

Vin investitorii mari?

"Este posibil ca ceea ce mă aşteptam eu să se întâmple după listare, adică să vină investitori mai mari să cumpere acţiuni ale Bursei cum ar fi fonduri de investiţii, să se întâmple acum. Nu exclud ca acei investitori care cumpără să fie sfătuiţi de brokeri să voteze în favoarea lor, dar acesta este un scop secundar. Se pot câştiga voturi mai uşor în alte feluri decât să arunci cu bani în piaţă. Sunt societăţi de brokeraj care nu mai au activitate, dar au acţiuni BVB şi nu mai au interes", spune Adrian Mănăilă, care este, de asemenea, membru în Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central.

Potrivit lui, cumpărătorii de titluri BVB nu par a avea un termen precis pentru a strânge pachete din piaţă, ci doar "ciugulesc" acţiuni care sunt puse la vânzare.

Bursa de Valori Bucureşti a convocat recent acţionarii pe data de 10 septembrie pentru a discuta splitarea valorii nominale a acţiunilor BVB de la 10 lei la 1 leu, decizie care ar putea impulsiona interesul pentru aceste titluri.

"Nu este de neglijat nici propunerea conducerii BVB de splitare a valorii nominale a acţiunilor care ar putea creşte lichiditatea acestor titluri din cauză că vor fi mult mai multe acţiuni disponibile pe piaţă", consideră Murgoci.

De aceeaşi părere este şi Adrian Mănăilă, care spune că operaţiunea ar putea să urce cu câteva procente preţul acţiunilor BVB.