Kazahii au plătit statului doar 10% din datoria de la Petromidia

Autor: Andrei Chirileasa 18.08.2010

Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu au semnat ordonanţa din 2003 prin care Petromidia, deţinută de Dinu Patriciu, a primit facilitatea de a-şi transforma datoriile de 570 mil. euro în obligaţiuni cu scadenţa în 2010.



Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), compania care deţine rafinăria Petromidia - controlată acum de grupul kazah KazMunaiGaz, a plătit statului mai puţin de 10% din împrumutul de 570 mil. euro care ajunge la scadenţă la sfârşitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Ministerul Finanţelor ar putea primi acţiuni în companie, dar a căror valoare scade de la un trimestru la altul din cauza pierderilor.

Problema obligaţiunilor de la Rompetrol Rafinare, afacere care a fost făcută acum 7 ani de Dinu Patriciu, care ulterior a devenit miliardar vânzând tot grupul Rompetrol kazahilor, ar putea genera cel mai mare proces din istoria corporatistă a României, principala problemă fiind acum interpretarea ordonanţei prin care datoriile istorice ale Petromidia au fost transformate în obligaţiuni în favoarea statului.

Întrebarea este dacă kazahii au sau nu dreptul de a realiza doar o răscumpărare parţială a obligaţiunilor. Rompetrol a apelat pentru consultanţă juridică la cele mai mari case de avocatură - Ţucă Zbârcea, Nestor (NNDKP) şi Muşat.

Până la închiderea ediţiei nu au putut fi obţinute informaţii cu privire la avocaţii care reprezintă statul român în acest caz.

Guvernul se baza la începutul anului că va încasa toţi cei 570 mil. euro de la Rompetrol. Între timp recuperarea banilor a devenit incertă, iar statul a tăiat în schimb salariile bugetarilor şi a majorat TVA pentru a mai face rost de bani. Dinu Patriciu spune că problema datoriilor este acum a kazahilor pentru că el şi-a vândut acţiunile grupului Rompetrol.

Rompetrol Rafinare a răscumpărat pe 9 august obligaţiuni în valoare de 54 mil. euro de la statul român printr-un credit de la acţionarul majoritar, potrivit materialelor explicative pentru AGA din 14 septembrie.

Până la finele lunii septembrie, compania ar trebui să achite restul de 516 mil. euro, la care se mai adaugă dobânzile aferente ultimului an, de circa 17 mil. euro. Kazahii susţin însă că nu dispun de fondurile necesare pentru achitarea întregii datorii, în condiţiile în care pierderile companiei au crescut de la an la an. Kazahii au convocat AGA la Rompetrol Rafinare pentru a aproba conversia restului de obligaţiuni în acţiuni.

Astfel, statul ar putea redeveni acţionar la Petromidia, la peste 10 ani de la privatizare. Cele 54 mil. euro plătite de kazahi în contul obligaţiunilor le vor permite acestora să păstreze pachetul majoritar, astfel că statul va fi acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare. În plus, valoarea companiei este în cădere liberă, din cauza datoriilor mari, majoritatea faţă de acţionarul majoritar, astfel că e greu de crezut că statul îşi va mai recupera toţi banii prin vânzarea acţiunilor.

Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi de peste 844 mil. lei (200 mil. euro) în primul semestru, iar valoarea capitalurilor proprii ale companiei (diferenţa dintre active şi datorii) a scăzut la 307 mil. lei (72 mil. euro).

Kazahii spun că au dreptul să răscumpere doar o parte din obligaţiuni

"Date fiind... situaţia financiară a societăţii, dreptul acesteia de opţiune între răscumpărare sau conversie, parţială sau totală, se propune Adunării confirmarea exercitării opţiunii de conversie în acţiuni emise de societate a obligaţiunilor nerăscumpărate de către societate până la data scadenţei, de 30 septembrie 2010, cu infirmarea oricărei decizii anterioare, oricare ar fi starea acesteia", se arată în materialele explicative pentru AGA din 14 septembrie, care are pe ordinea de zi aprobarea conversiei obligaţiunilor în acţiuni şi majorarea capitalului social al companiei.

Rompetrol Rafinare mai are în derulare o majorare de capital, în valoare de 450 mil. lei, prin care compania îşi propunea să strângă bani de la acţionari pentru răscumpărarea unei părţi din obligaţiuni (circa 100 mil. euro). Operaţiunea, în cadrul căreia se puteau realiza subscrieri până ieri, a fost atacată în instanţă de Ministerul Finanţelor.

Chiar şi în cazul nerealizării majorării de capital, prin achitarea celor 54 mil. euro kazahii s-au asigurat că vor rămâne acţionari majoritari la Petromidia, cu circa 51% din acţiuni, în timp ce statul ar urma să primească circa 49%.

Activele Rompetrol Rafinare sunt gajate de kazahi

KazMunaiGaz a preluat grupul Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu în august 2007, iar în 2009 Patriciu a ieşit de tot din acţionariatul Rompetrol. Odată cu rafinăria Petromidia, kazahii au preluat şi obligaţiile acesteia faţă de stat, respectiv datoriile de 570 mil. euro, care au fost transformate în obligaţiuni în 2003 de guvernul condus de Adrian Năstase. Patriciu a devenit între timp miliardar din vânzarea companiei, iar statul trebuie să negocieze cu kazahii pentru recuperarea banilor.

De la preluarea grupului Rompetrol de către kazahi, Rompetrol Rafinare a avut rezultate din ce în ce mai slabe, iar valoarea companiei a scăzut puternic de la an la an, astfel că statul s-ar putea trezi acţionar într-o companie care nu mai valorează nimic. Asta din cauză că datoriile companiei au crescut într-un ritm accelerat, odată cu pierderile, în timp ce valoarea capitalurilor proprii (care arată cât ar mai recupera acţionarii în cazul lichidării companiei) s-a prăbuşit.

De la finele lui 2006 până în prezent, datoriile Rompetrol Rafinare au explodat, de la 1,6 mld. lei la 5,5 mld. lei, în timp ce capitalurile proprii au scăzut de la 2,3 mld. lei la 0,3 mld. lei.

Din totalul datoriilor, de 1,3 mld. euro, 570 mil. euro sunt banii pe care compania trebuie să-i plătească statului în contul obligaţiunilor şi 720 mil. dolari (550 mil. euro) sunt datoriile faţă de acţionarul majoritar, grupul Rompetrol, care au crescut într-un ritm exploziv în ultimul an. Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din septembrie figurează şi ipotecarea participaţiilor deţinute de Rompetrol Rafinare la Rompetrol Downstream şi Rompetrol Petrochemical, precum şi gajarea altor active, pentru garantarea datoriilor faţă de acţionarul majoritar, precum şi reeşalonarea împrumuturilor, care au ajuns la scadenţă la 12 august.