Despre tăcerea abisală a cuvintelor

Autor: Stelian Turlea 19.08.2010

Ileana Mălăncioiu
Exerciţii de supravieţuire
Editura Polirom

O carte în care au fost adunate eseurile scrise deupă apariţia volumului "A vorbi într-un pustiu", adică începand cu 2003, intreviurile acordate în această perioadă, conferinţa despre vina tragică susţinută la Teatrul Naţional din Bucureşti. Majoritatea apar pentru prima oară în volum. "Ar mai fi de spus că în poemul inedit de pe prima pagină e revelată iluzia trecerii fireşti din lumea asta în cealaltă şi înapoi, care constituie una dintre obsesiile mele de totodeauna. Deşi e compus din lucruri diferite, acest volum e mai unitar decat ar putea să pară la prima vedere."

Livius Ciocarlie
Cartea cu fleacuri
Editura Paralela 45

Un jurnal dens, poate cel mai atipic volum al scriitorului, o mărturie asupra existenţei cotidiene în care tonul ludic, degajat al unor notaţii e repede temperat de reprize în cel mai pur stil cioranian, cinic şi amar. Un exemplu: "Se vorbeşte cu fatalism despre răul romanesc, deşi e realist să crezi că romanul poate fi <<îmbunătăţit>>. Nu natura romanului e de vină, ci faptul că el este, în mare măsură, natural, în sensul că nu e civilizat. Natura e informă. Forma i-o dă civilizaţia. A-ţi propune să măreşti gradul de civilizaţie nu e utopic. E greu. E greu să civilizezi fiindcă e nevoie ca civilizaţia să devină natură. A doua natură."

Susannah Appelbaum
Otrăvurile din Caux
Cartea întai - Nestemata scobită

Editura Litera

După ce a lucrat mulţi ani în redacţiile unor reviste, Susannah Appelbaum s-a apucat de scris şi a publicat trilogia "Otrăvurile din Caux". A fost inspirată de legăturile sale familiale (aparţine unei familii de doctori) care i-au starnit de mică fascinaţia şi teama de sticlele pe care scria "otravă". În primul volum, o fată de unsprezece ani locuieşte împreună cu unchiul ei şi cu o cioară într-un ţinut condus cu o mană de fier de un rege tiranic. Legea nescrisă, dar implacabilă, a tăramului este să otrăvăşti sau vei fi tu insuţi otrăvit. Eroina e pe cale să schimbe lucurile, aducandu-le pe fagasul normal în care fuseseră odată. Această prima carte istoriseşte şi prima ei aventură într-o lume fermecată.

Michael Hăulică
Povestiri fantastice
Editura Millennium Press

O antologie ilustrativă, cum excelent punctează prefaţatorul Radu Pavel Gheo, cu texte diverse, ce conturează profilul unui prozator de talent. "Hăulică nu s-a cantonat nicio clipă între graniţele (oricum laxe) ale science fiction-ului sau ale fantasticului, povestirile sale combină elemente caracteristice cyberpunk-ului cu fantasticul sau mitologiocul, rescriu mitologia şi istoria în cheie SF ori cyberpunk, alunecă într-un fantastic poetic cu un discurs specific, personal, exploatează inteligent realismul magic sau combină experimentul stilistic cu o tematică specifică unui anumit gen." Sunt texte din volumele "Maria Magdalena", "Despre singurătate şi îngeri", "Aşteptand-o pe Sara", "Transfer".

Ovidiu Craznic
...şi la sfarşit a mai rămas coşmarul
Editura Vremea

Pentru iubitorii de thriller oarecum horror, un roman perfect, bazat pe cronci medievale. Invitat la nunta unei necunoscute într-un castel bantuit de diavol, un nobil decăzut se trezeşte prins într-o plasă a nebuniei, trădării şi crimei. Oaspeţii mor în jurul lui unul după altul şi eroul se vede nevoitr să încheie o alianţă cu cei mai puternici dintre supravieţuitori. Apar în poveste baroni versaţi, fumoase imorale, tinere superbe, preoţi spadasini şi, fireşte, inchizitori.

Rui Zink
Aşteptarea
Editura Humanitas

Traducere din portugheză de Micaela Ghiţescu. Intre profesorii de literatură de la Universitatea Noua din Lisabona este şi Rui Zink (nascut in 1961). Norocul este deopotriva al studentilor si al literaturii. "Pe vremea aceea, mi-era frică de tăcere şi nu percepeam că nu e nimic rău să rămâi tăcut în mijlocul unei conversaţii, sau chiar să nu existe conversaţie între două persoane care merg una lângă alta. Tăcerea e ca marea. Ne învăluie şi ne poate scufunda, dacă nu ştim să luptăm cu ea; dar ne poate şi legăna, dacă pierdem frica şi ne lăsăm duşi. În cazul amândurora, mare şi tăcere, nimic nu-i mai rău decât să dăm din braţe cuprinşi de panică." (Rui Zink)