Încep marile bătălii în numele trandafirului

Autor: Adrian Silvan Ionescu 19.08.2010

În weekendul 27-29 august, oraşul Râşnov va fi ocupat de trupele aliate franco-belgo-britano-ceho-sloveno-bulgaro-române. Dar ce caută aceşti fercheşi soldaţi din toate armatele europene la Râşnov? Ei au fost invitaţi de oficialităţi să ia parte la Festivalul Istoric Academic "În numele trandafirului".
Sâmbătă, la orele 10.00, ostaşii vor întinde tabără în curtea Cetăţii Râşnov, iar vizitatorii vor vedea cum se trăieşte în campanie, care este echipamentul, uniforma şi armamentul fiecărei epoci istorice ilustrate de participanţi. O încleştare din secolul al XVI-lea între cavalerii creştini şi turcii otomani va da viaţă spaţiului de sub ziduri: săgeţile şi lăncile vor zbura dintr-o parte într-alta, se va da foc fitilului archebuzelor şi, când muniţia se va termina, lupta va continua cu săbii şi iatagane. La prânz soldaţii se vor înşira la coadă pentru a-şi primi raţia de mâncare: iahnie de cartofi şi o bucată de pâine neagră.
În jurul cazanului ce fumegă pe pirostrii, trebăluieşte un bucătar cu obraz unsuros, mâneci suflecate şi polonic în mână. De buna sa dispoziţie depinde generozitatea cu care va împărţi porţiile.
Despre toate bătăliile ce se vor de la Râşnov, citiţi îm Ziarul de Duminică de vineri, 20 august. O impresionantă galerie foto va însoţi relatarea acestora.