Situaţia din iunie în Est: Producem în industrie, dar nu construim

Autor: Andreea Mioara Neferu 19.08.2010

Statele membre ale UE din Europa Centrală şi de Est au consemnat evoluţii diferite în luna iunie în ceea ce priveşte sectorul de retail, producţia industrială, dar şi sectorul de construcţii, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cel mai afectat rămâne în continuare sectorul de construcţii, unde cu excepţia Poloniei, evoluţia în Est rămâne negativă. La polul opus se află producţia industrială, în cazul căreia Bulgaria este singura pe minus.

Evoluţiile diferite se pot vedea şi în ceea ce priveşte avansul economic din trimestrul doi. În afară de ultimele două state ce au aderat la Uniunea Europeană, România şi Bulgaria, celelalte state din regiune au consemnat în trimestrul al doilea creştere economică, moderată, ce-i drept.

Sunt suficienţi însă aceşti indicatori pentru a demonstra că Europa Centrală şi de Est îşi clădeşte drumul de ieşire din criza ce a zguduit regiunea în ultimii doi ani?

România a înregistrat cele mai bune performanţe la nivelul Uniunii în ceea ce priveşte vânzările din comerţul de retail, atât dacă ne uităm la evoluţia faţă de luna mai a acestui an, cât şi la creşterea comparativ cu aceeaşi lună a lui 2009. Astfel, indicatorul a avansat în luna iunie cu 4,3% faţă de iunie anul trecut. La polul opus, vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, au avut vânzări în sectorul de retail cu 6,8% mai mici decât anul trecut, aceasta fiind de altfel una dintre cele mai puternice contracţii la nivel european.

Producţia industrială, pe plus la noi şi la unguri

Dacă producţia industrială a cunoscut un avans extrem de susţinut în Ungaria, de aproape 20% în luna iunie, nu acelaşi lucru se poate spune despre evoluţia sectorului de construcţii în aceeaşi ţară. Astfel, această ultimă industrie a suferit o contracţie de aproape o cincime în luna iunie raportat la aceeaşi lună din 2009. Acelaşi "ghinion" l-au avut şi bulgarii, al căror sector al construcţiilor s-a contractat cu 17,5% în aceeaşi perioadă. Pe de altă parte, România a raportat un declin mai moderat comparativ cu vecinii săi din vest şi sud: 5,3%.

"De obicei, sectorul de construcţii cunoaşte o revenire la distanţă de câteva luni de momentul în care producţia industrială înregistrează un reviriment. În România, acest ultim indicator abia şi-a revenit de câteva luni, astfel că industria construcţiilor ar putea să treacă pe plus în toamnă", potrivit analistului Dragoş Cabat. Totuşi, analizând cifrele publicate de Eurostat pentru situaţia construcţiilor lună la lună, România are cel mai puternic avans la nivelul Uniunii Europene, de 16,5% în iunie faţă de mai. La capitolul producţie industrială, ţara noastră s-a situat uşor peste media europeană, de 7,7%, în iunie.

Miracolul polonez continuă

Şi Polonia s-a descurcat extrem de bine în luna iunie, astfel că s-a situat pe creştere în cazul celor trei indicatori, fiind astfel singurul stat din Europa Centrală şi de Est care a reuşit această performanţă.

Mai mult, Polonia a consemnat cel mai probabil un avans economic anual de peste 3 procente în trimestrul al doilea, anunţa în urmă cu două zile consilierul-şef al premierului polonez Donald Tusk.

În perioada aprilie-iunie, România şi Bulgaria au înregistrat scăderi economice de 0,5, respectiv 1,5 procente comparativ cu acelaşi interval al anului trecut. În schimb, Cehia a avut creştere de 2,2 procente, iar Ungaria, de 0,1 procente.

Ţara noastră este singura ce va avea anul acesta un Produs Intern Brut mai mic decât cel din 2009, acesta urmând să se contracte cu 1,9 procente, potrivit ultimei prognoze a guvernului de la Bucureşti.

Pe de altă parte, Polonia va continua să fie vedeta Europei, cu o creştere estimată la 3,1 procente şi chiar şi Bulgaria va consemna un avans de 0,2 procente.